Ислямска държава пое отговорност за нападението срещу римокатолическа църква в

...
Ислямска държава пое отговорност за нападението срещу римокатолическа църква в
Коментари Харесай

Ислямска държава пое отговорност за нападението срещу църква в Истанбул

" Ислямска страна " пое отговорност за нападението против римокатолическа черква в Истанбул по време на неделна литургия, при което умъртви един човек, оповестява.

Екстремистката група съобщи, че е „ нападнала заседание на невярващи християни по време на тяхната политеистична гала “ в църквата „ Санта Мария “ в квартал Буюкдере в Истанбул.

Министърът на вътрешните работи Али Йерликая сподели малко преди среднощ, че двама мъже, които той разказа като членове на групировката " Ислямска страна ", са били задържани при нападението.

„ Единият от обвинените е от Таджикистан, а другият от Русия ”, сподели той.

Изявлението, в което се поема отговорност за офанзивата, беше оповестено в Aamaq, медийното звено на въоръжената формация, дружно със фотоси на двама маскирани мъже, държащи оръжия, които бяха разпознати като нападателите.

 

То разказва нападението като убиването на един човек и раняването на различен, до момента в който турските управляващи споделиха, че никой различен не е ранен с изключение на убития.

Йерликая сподели, че полицията е обискирала 30 места и е задържала общо 47 души като част от следствието на нападението.

„ Ние в никакъв случай няма да толерираме тези, които се пробват да нарушат мира в страната ни – терористите, техните сътрудници, както национални, по този начин и интернационалните незаконни групи, и тези, които целят нашето единение и взаимност “, сподели Йерликая.

Турските управляващи постановиха медийна възбрана за отразяване на нападението.

Шукру Генч, кмет на окръг Сариер, където е осъществена офанзивата, сподели пред вестник Birgun, че въоръжените мъже са избягали, когато оръжието им е заседнало след два изстрела.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се обади на свещеника на Лесняк и Санта Мария, преподобния Антон Булай, с цел да изкаже своите съболезнования.

На 3 януари 25 обвинени членове на Ислямска страна бяха задържани в цяла Турция и упрекнати в обмисляне на офанзиви против църкви и синагоги, съгласно държавната Анадолска организация.

Папа Франциск означи офанзивата в изявление на площад " Свети Петър " във Ватикана в неделя.

„ Изразявам близостта си с общността на църквата в Истанбул, която по време на литургията претърпя въоръжено нахлуване с един погубен и няколко ранени “, сподели папата.

Църквата се ръководи от италиански медал на францискански монаси. Италианският външен министър Антонио Таяни сподели, че неговото министерство следи обстановката дружно с италианското посолство в турската столица Анкара и консулството в Истанбул.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР