Искате да проверите колко здраво е вашето сърце? Нуждаете се

...
Искате да проверите колко здраво е вашето сърце? Нуждаете се
Коментари Харесай

Ето как да проверите дали имате здраво сърце

Искате да ревизирате какъв брой крепко е вашето сърце? Нуждаете се само от хронометър и стълбище, настояват учени от Европейското кардиологично общество. Според скорошно изследване, извършено от тях, времето, за което даден човек може да изкачи 60 стъпала, може да разкрие цялостното здраве на сърцето му и даже риска от сърдечно-съдово заболяване.

„ В случай че ви отнеме повече от минута и половина, с цел да изкачите 60 стъпала, значи вашето сърце не е доста добре и евентуално би било хубаво, в случай че се консултирате с доктор “, споделя създателят на проучването доктор Хесус Петейро, кардиолог от университетската болница „ Ла Коруня “.

Проучването на доктор Петейро е обхванало общо 165 души със симптоми на сърдечно-съдово заболяване. Всички те са били ориентирани за тестване на извършения за сърцето. Всеки от тези пациенти се е изправял пред проблеми, в това число болежка в гърдите или зной, по време на натоварването. Целта на откривателите е била да проучат връзката сред постоянните ежедневни действия (като нанагорнище на стълби) и лабораторните извършения за сърдечно заболели.

" Основната ми цел бе да се открие простоват и на ниска цена метод за оценка на сърдечното здраве - споделя д-р Петейро. - Това би могло да помогне на лекарите да насочват пациентите към по-обширни прегледи. “

Първоначално участниците в изследването са ходели или бягали на бягаща пътечка, като интензивността последователно се увеличавала, до момента в който не се изтощили. Изследователите измерили резултатите в метаболитни еквиваленти (METs), което разкрива връзката с равнището на смъртност. Колкото повече MET може да доближи някой, който се упражнява, толкоз по-малка е вероятността за преждевременна гибел.

След като си умряли сред 15-20 минути, участниците се заели с изкачването на 60-те стъпала - без да стопират и без да тичат. Оказва се, че хората, на които е било належащо да изкачат стълбището между 40 и 45 секунди, са със приблизително сред 9 и 10 METs по време на теста за извършения. Авторите на проучването споделят, че достигането до 10 METs по време на подготовка е обвързвано дребен риск от смъртност (по-малко от 1% годишно).

От друга страна, пациентите, на които е лишило 90 секунди, са със приблизително под 8 METs. Това значи риск от преждевременна гибел от 2 до 4 % всяка година или 30 % за 10 години.

Изследователите са снимали също изображения на сърцето на участниците в групата, с цел да получат достъп до функционалността на органа при стрес. Ако сърцето наподобява и работи обикновено, до момента в който тренира, това демонстрира невисок риск от развиване на сърдечно-съдово заболяване.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР