Искането на София за включване на българското малцинство в конституцията

...
Искането на София за включване на българското малцинство в конституцията
Коментари Харесай

Скопие: Ако това е последното искане, ще запишем българите

Искането на София за включване на българското малцинство в конституцията на Република Северна Македония е едно от дребното неща, които сплотяват ръководещите и опозицията, сподели пред телевизия Евронюз президентът на СРМ Стево Пендаровски. " Това е една от тематиките, по които всички партии в Народното събрание са единомислещи. Защо да не включим българите в нашата конституция? Но желаеме това да бъде обвързано със период, желаеме гаранция, че това е последното искане от българска страна, за българското малцинство, българите, живеещи в Северна Македония. В противоположен случай всеки месец или всяка година ще би трябвало да продължаваме да убеждаваме нашите жители да трансформират нещо, било то нашата конституция, закони или нещо друго. "

Можем да го създадем, само че къде е гаранцията, че това е последното българско искане по тази тематика, сподели президентът на Северна Македония, представен от БГНЕС. Той направи съпоставяне с гръцщото несъгласие, което падна след Преспанския контракт за смяна на името на страната.  " Според българските пояснения те желаят да имитират гръцкото държание към Северна Македония през последните десетилетия, въвеждайки условия за нашето влизане в Европейски Съюз ". Българските претенции са доста по-противоречиви от гръцките. Защо? Защото гърците в никакъв случай не са поставяли под въпрос нашия етнически генезис. Никога не са казвали " ти не си македонец ". В обстановката с Гърция дадохме опция, в случай че желаете да се идентифицирате като етнически македонец, можете да го извършите. Ако някои хора в Гърция през днешния ден споделят, че са македонци, те имат право да го създадат. България оспорва идентичността на македонците и това е огромният проблем, сподели  Пендаровски.

Пендаровски уточни, че е належащо да се приказва за същинските причини и критерии, които страната е изпълнила, с цел да се причисли към Съюза, а не да се разискват събития от 19-и или 20-и век.

Според него България показва позицията на българското общество като резултат на дългогодишната позиция на българските политици и историци, датираща от времето на комунизма. След Втората международна война, изключително през 50-те и 60-те години на предишния век, за Македония се заприказва като за измислена нация, основана с декрет на Тито. Така че в действителност мисля, че българските политици, както и елементарните жители, гледат на македонците като на етнически българи или най-малко имат вяра, че сме били такива до края на Втората международна война. Също по този начин те считат македонския език, който е прочут и приет в целия свят, за акцент на българския, показва още Стево Пендаровски в изявлението за Евронюз.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР