Искането на главния прокурор Сотир Цацаров за прекратяване на фондация,

...
Искането на главния прокурор Сотир Цацаров за прекратяване на фондация,
Коментари Харесай

Съд уважи искане на Цацаров за прекратяване на фондация, която незаконно финансираше партия

Искането на основния прокурор Сотир Цацаров за преустановяване на фондация, нелегално финансирала политическа партия, е почетено от съда. С решение от 13 март, Пловдивски областен съд приключва Сдружение с нестопанска цел " Асоциация Бату платформ ".

На 20 октомври 2017 година основният прокурор внесе в Окръжен съд - Пловдив искова молба за преустановяване на Сдружение с нестопанска цел " Асоциация Бату платформ ", посредством която нелегално е обезпечено финансиране на предизборната акция на политическата партия ДОСТ, поради осъществяване на активност, която опонира на Конституцията, на законите и на положителните нрави.

Според основния прокурор активността на Сдружение " Асоциация Бату платформ " Кърджали е несъответна на императивната възбрана от Изборния кодекс, защото посредством нея е обезпечено финансиране на предизборната акция на политическа партия ДОСТ с анонимно дарени средства в размер на 100 000 евро с непостоянен генезис, което е нарушаване на Изборния кодекс, написа Блиц.

Тази активност дава отговор и на признаците от справедлива страна на незаконния състав от Наказателния кодекс. Получаването на парични средства от неизвестен източник от непозната страна и разходването им за пропаганда и склоняване на български жители да упражнят изборното си право в интерес на избрана политическа партия е нарушаване на Конституцията на Република България.

Решението е неприсъствено, не предстои на обжалване и е влезнало в законна мощ на 13 март.

БЛИЦ напомня, че  на 20 октомври политическа партия ДОСТ съобщи, че не е финансирана от фондация " Асоциация Бату платформ ". Това се показва в позицията на партията, публикувана малко откакто от прокуратурата заяви, че основният прокурор Сотир Цацаров е изискал от Кърджалийския областен съд преустановяване на активността на съдружие с нестопанска цел " Асоциация Бату платформ " гр. Кърджали .

Според събраните доказателства, на 14 март 2017 година сдружението е получило паричен превод от 100 000 евро. Наредител на превода е турската банка TURKKIYE VAKIFLAR BANKASI, без данни за субекта на преведената сума. Парите са употребявани за пазаруване на хранителни артикули - захар, брашно, ориз, макарони и др. 

Пакетите са били разнесени до разнообразни обитаеми места в България - Пловдив, Гоце Делчев, Търговище, Силистра, Добрич, Бургас, Смолян, Хасково, Шумен, Павел баня, Сливен, Дулово, Русе, Омуртаг и Ботевград.

Разследването срещу политическите права на жителите бе ръководено от Окръжна прокуратура - Добрич, защото там са открити пакетите. Организацията по складирането и разнасянето на питателните артикули е направена от членове на съдружие " Асоциация Бату платформ " - Кърджали. Активното са взели участие членове и симпатизанти на политическата партия ДОСТ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР