Асоциацията на автомобилните производители в Европа публикува статистиката за продажбите

...
Асоциацията на автомобилните производители в Европа публикува статистиката за продажбите
Коментари Харесай

България първа по ръст на продажбите на нови коли в ЕС за първите 4 месеца на годината

Асоциацията на автомобилните производители в Европа разгласява статистиката за продажбите на нови коли в Европейски Съюз за първите четири месеца от 2024 година България запазва водещото си място по растеж, основно с помощта на много ниската база от предходната година.

Страната ни отбелязва 47,9% растеж в продажбите спрямо първите четири месеца на 2023 година В действителни стойности това са 15 761 коли спрямо 10 657 през предходната година, съобщи

В същото време страни с доста по-малко население означават доста по-силни резултати от нас: Хърватия има 22,6 хиляди продажби, Словения – 18,6 хиляди, а Словакия – 31,1 хиляди Други страни от района също са с пъти по-силен пазар на нови коли от нашия – 42 хиляди продажби в Унгария и 50 хиляди – в Гърция.

Прави усещане, че страната ни е водач и по растежа в интереса към дизеловите коли: +46,1% по отношение на първите четири месеца на предходната година. В същото време обаче продажбите на дизели са в пъти по-слаби от тези на бензинови модели – 12 хиляди нови бензинови коли спрямо 2500 дизелови. На този декор продажбите на напълно електрически модели резервират съвсем същите равнища като предната година – 626 екземпляра за първите четири месеца.

Ако вземем за съпоставяне единствено април 2024 година, то пазарът на коли в Европейския съюз нараства с 13,7%, като всички огромни пазари означават растеж. България и тук е в челото, въпреки и на втора позиция – с 51,3% растеж след Кипър, който реализира цели 105% растеж.

Класацията вижте тук 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР