Ирландия е на път да стане първата страна в света

...
Ирландия е на път да стане първата страна в света
Коментари Харесай

Ирландия първа в света въвежда етикети със здравни предупреждения върху алкохола

Ирландия е на път да стане първата страна в света със наложителни здравни етикети на алкохолните питиета, предупреждаващи хората за калориите, наличието на алкохол, рисковете от рак и чернодробни болести и заплахите от пиянство по време на бременност, съобщи " Гардиън ".

Здравният министър Стивън Донъли подписа законодателството в понеделник и сподели, че чака с неспокойствие други страни да последват образеца - вероятност, която тревожи италианските винопроизводители и хората в няколко други страни членки на Европейски Съюз.

Законът ще влезе в действие от 22 май 2026 година, с цел да има време бизнесът да се приспособява към политиката, която имитира съществуващите правила за други храни и питиета, сподели Донъли.

" С тази информация можем да вземем осведомено решение за личната си консумация на алкохол. Опаковките на други храни и питиета към този момент съдържат здравна информация и, когато е належащо, здравни предизвестия. Законът привежда алкохолните артикули в сходство с това ".

Доставчиците на алкохолни питиета ще бъдат принудени да демонстрират информацията и предизвестията върху опаковката на продукта и също по този начин да насочват потребителите към уеб страницата на Изпълнителната работа по опазване на здравето на Ирландия за спомагателна информация за потреблението на алкохол. Подобна информация ще бъде предоставена и в заведения и други лицензирани пространства.
Консумацията на алкохол в Ирландия доближава своя връх през 2001 година, когато средностатистическият човек е изпил 14.3 литра чист алкохол за година. Това количество е намаляло до 10.2 литра, съгласно Съвета за здравни проучвания. Европейската комисия не възрази против проекта на Ирландия, макар възраженията, Испания и шест други страни членки на Европейски Съюз.

Най-голямата земеделска асоциация в Италия " Колдирети " (Coldiretti), разказа " ужасяващите " предизвестия като " директна офанзива ". Според нейно изказване зелената светлина от Европейския съюз съставлява рисков казус, защото " рискува да отвори вратата за друго законодателство, способно да повлияе отрицателно върху избора на потребителите. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР