Ирен Дикова е на 19 години, когато разбира за диагнозата

...
Ирен Дикова е на 19 години, когато разбира за диагнозата
Коментари Харесай

Запознайте се с първата българка, която ще участва на Световните зимни игри за трансплантирани

Ирен Дикова е на 19 години, когато схваща за диагнозата си муковисцидоза - тя съставлява прогресивно генетично заболяване, чиито най-сериозни признаци са усложнения в дишането, резултат от зараждащи, чести инфекции в белите дробове, които нерядко остават нелечими, повреждат органа и се стига до трансплантация.

В България малко деца носят това заболяване - броят им е към 300, което в действителност се дължи на изчезнала хромозома в ДНК-то им и в доста страни се открива още с раждането.

CF като болест, както е известна още муковизцидозата, има над 2000 разнообразни разновидности, всяка от тези разновидности има друга изява - кои органи са по-засегнати, по какъв начин и по кое време се изявява. Проблемът в България до неотдавна беше, че диагнозата не се включваше в заболяванията, които се тестват незабавно след раждането. Това е и повода деца като Ирен късно да схващат за положението си.

Преди към четири години беше намерено първото новаторско лекарство за CF в света, което може да приближи живота на болните до естествен, само че към момента не е в всеобща приложимост.

Продължителността на живота на диагностицираните по-тежки случаи на муковисцидоза постоянно е до към 40 години заради хроничните инфекции в белите дробове или възпаления на стомашно-чревния тракт.

Ирен практикува разнообразни спортове от дете, като тийнейджърските си години прекарва по лагери и в надпревари по ски и тенис.

От диагнозата момичето се старае да живее като естествен младеж, доколкото е допустимо. На 25 година обаче болестта прогресира и това постанова да се направи избор - сред гибелта или влизането в листа за чакащи трансплантация.

През 2017 година екип от университетската болница AKH във Виена оперира сполучливо Ирен.

Едва година след трансплантацията българката взе участие в Европейско състезание за хора с трансплантирани бял дроб и сърце. От конкуренцията тя си потегля със златен орден в тениса на корт и бронзов в тениса на маса.

 Запознайте се с първата българка, която ще взе участие на Световните зимни игри за трансплантирани - Ирен Дикова-Димитров
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР