Иранските власти освободиха в сряда носителката на наградите за защита

...
Иранските власти освободиха в сряда носителката на наградите за защита
Коментари Харесай

Иран освобождава наградената адвокатка по правата Насрин Сотуде

Иранските управляващи освободиха в сряда носителката на премиите за отбрана на правата юрист Насрин Сотуде, откакто тя прекара повече от две седмици в пандиза, сподели брачният партньор й.

Насрин Сотуде, на 60 години, беше задържан на погребението на 29 октомври в Техеран на Армита Гараванд, 17, която съгласно деятели е била смъртоносно пребита от полицията за морал в Техеран.

Сотуде, който е прекарал огромна част от последното десетилетие в и излязла от пандиза, излежавайки безчет присъди по случаи, свързани с нейния активизъм, след ареста й беше преместена в женския затвор Qarchak отвън Техеран и след това в пандиза Evin в столицата.

„ Насрин беше освободена от пандиза преди няколко часа, откакто стартиране под гаранция “, написа нейният брачен партньор Реза Хандан в X, някогашен Twitter, публикувайки фотография със брачната половинка си, която демонстративно не носеше забрадката, наложителна за дамите в ислямската република. Сотудех, която стартира гладна стачка след ареста си, от години води акция по някои от най-чувствителните въпроси в Иран. Тя завоюва награди, в това число премията „ Сахаров “ за 2012 година, присъдена от Европейския парламент, и премията „ Правилен метод на живот “ за 2020 година

Тя също завоюва популярност с помощта на изявите си във филми. Тя направи запаметяваща се епизодична поява като пасажер във кино лентата на Джафар Панахи от 2015 година „ Такси Техеран “ и беше обект на топло признат документален филм от 2020 година „ Насрин “.

Случаят с Гараванд имаше мощно ехтене от случая с Махса Амини, която умря в полицейски арест през септември 2022 година, откакто беше арестувана за неспазване на разпоредбите за облекло, като управляващите желаеха да предотвратят повтаряне на всеобщите митинги, последвали гибелта й.

И в двата случая иранските управляващи настояха за предходни медицински положения е предизвикал гибелта им, а не намесата на полицията.

Колегата на Сотудех, бранител на правата, Наргес Мохамади получи тазгодишната Нобелова премия за мир, само че остава в пандиза в Иран. Семейството й упреква затворническите управляващи, че излагат живота й на риск, като лимитират достъпа й до здравно лекуване заради отхвърли й да носи кърпа.

Нюйоркският Център за правата на индивида в Иран (CHRI) съобщи, че е „ удовлетворен “ по отношение на освобождението на Сотуде, само че предизвести, че към момента има доста арестувани лица, „ чието тежко състояние не би трябвало да се не помни “. Сред тях са дами като Мохамади и публицистите Нилуфар Хамеди и Елахе Мохамади, които помогнаха за разобличаването на случая Амини със своите репортажи.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР