Иранска двойка младежи на по 20 годиние осъдена на 10

...
Иранска двойка младежи на по 20 годиние осъдена на 10
Коментари Харесай

Заснет танц на двойка в Иран струва 10 години затвор от живота им

Иранска двойка младежи на по 20 годиние наказана на 10 години затвор, откакто разгласява видеоклип, в който танцува на улицата, оповестяват от Би Би Си.

Според присъдата дейностите им насърчаваткорупцията, проституцията и пропагандата.

Във видеото се вижда по какъв начин танцуват край кулата Азади (Свобода) в Техеран.

След началото на митингите управляващите издават тежки присъди на хора, за които се счита, че са взели участие в " протестите ".

Двойката не свързва танца си с продължаващите митинги в Иран.

Източник е удостоверил пред BBC Monitoring, че двойката е била задържана, откакто е разгласила видеото в профилите си в Instagram. Там те имат общо близо два милиона почитатели.

Антиправителствените митинги - наричани от иранския режим " протести " - обгърнаха цялата страна, откакто 22-годишната Махса Амини умря в полицейски арест през септември предходната година. Тя беше задържана в Техеран за хипотетично нарушаване на правилото, изискващо от дамите да покриват косите си с хиджаб или кърпа.

Астиаж Хакики, 21 година, и годеникът ѝ Амир Мохамед Ахмади, 22 година, се считат за наказани за " поощряване на корупцията и проституцията, сговор против националната сигурност и агитация против институцията ".

Семейният дом на Хакики, която показва специалността си като фешън дизайнер, е бил обискиран преди ареста.

Не е ясно какъв е срокътза всяка от обособените присъди, пред които са изправени. Всеки от тях е наказан на общо 10 години и половина - комбинирана присъда за обвиняванията.

Според известията те са получили и двугодишна възбрана за потребление на обществените медии и овакантяване на страната.

За да потуши митингите, страната издава тежки присъди на хора, участващи в размириците, в това число екзекутира минимум четирима протестиращи по-рано този месец и през декември.

Смъртта на Махса Амини беше катализатор на по-широки безредици в Иран, само че те бяха провокирани и от дългогодишното неодобрение от бедността, безработицата, неравенството, несправедливостта и корупцията.

Стотици бяха убити и хиляди задържани по време на демонстрациите, свързани с събитията към гибелта ѝ.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР