Иран заяви, че може да се откаже от глобалния договор

...
Иран заяви, че може да се откаже от глобалния договор
Коментари Харесай

Иран плаши да напусне световния договор за неразпространение на ядрено оръжие

Иран съобщи, че може да се откаже от световния контракт за неразпространение на нуклеарно оръжие - ДНЯО, в случай че европейските страни се насочат към Съвета за сигурност на Организация на обединените нации поради нуклеарната договорка, което ще преобърне дипломацията към борба със Запада, оповестява " Ройтерс ".

Договорът от 1968 година е основата на световния надзор върху нуклеарните оръжия след Студената война , в това число договорка от 2015 година, подписана от Иран със международните сили.

Англия, Франция и Германия оповестиха, че Иран нарушава пакта от 2015 година и задействаха механизма за решение на разногласия, който в последна сметка би могъл да върне въпроса назад към Съвета за сигурност и наново налагане на наказания .

" Ако европейците продължат неправилното си държание или изпратят делото на Иран в Съвета за сигурност, ние ще се оттеглим от ДНЯО ", разяснява иранският министър на външните работи Джавад Зариф. Иран може да предприеме други стъпки преди да се отдръпна от ДНЯО, макар че не ги прецизира.
 Иран не изключва договаряния за преустановяване на нуклеарния спор
Иран не изключва договаряния за преустановяване на нуклеарния спор

Външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф ще пропусне Световния стопански конгрес

Подписаният от 190 страни ДНЯО не разрешава на подписалите страни, настрана от Съединени американски щати, Русия, Китай, Англия и Франция, да получават нуклеарни оръжия , в подмяна на това, че им разрешават да създават мирни нуклеарни стратегии за произвеждане на електрическа енергия , следени от Организация на обединените нации.

Единствената страна, която в миналото е заявила отдръпване от ДНЯО, е Северна Корея , която изгони нуклеарните инспектори и намерено тества нуклеарно оръжие. Индия и Пакистан в никакъв случай не са се подписвали, нито Израел , който не споделя дали има нуклеарни оръжия, само че се допуска, че ги има.

Западът от дълго време упреква Иран, че се стреми да създаде нуклеарни оръжия .

" Въпреки неприятната воля, която виждаме от някои европейски страни, вратата на договарянията с тях не е затворена и топката е в тези страни ", съобщи представителят на иранското външно министерство Абас Мусави. " Не мисля, че Иран е подготвен да договаря при изискванията, които те са намислили ".

След като Вашингтон се отдръпна от договорката, Тръмп стартира политика на " оптимален напън ", като съобщи, че би трябвало да се контракти по-широко съглашение по нуклеарни въпроси, ракетната стратегия на Иран и ирански действия в Близкия изток.

Техеран неведнъж е провеждал диалози с европейците , с цел да откри способи да резервира нуклеарното съглашение , само че ги упреква, че не са подсигурили икономическите изгоди, които Иран трябваше да получи в подмяна на ограничение на нуклеарната активност.
 Джонсън желае версията на Тръмп за нуклеарна договорка с Иран Обновена
Джонсън желае версията на Тръмп за нуклеарна договорка с Иран

" Тръмп е страховит предприемач... не желая боен спор сред нас, Съединени американски щати и Иран "

" Твърденията на европейските сили за това, че Иран нарушава съглашението, са неоснователни . Дали Иран ще понижи в допълнение своите нуклеарни задължения ще зависи от други страни и от това дали ползите на Иран са обезпечени в границите на съглашението ", разяснява Мусави.

Англия съобщи, че " договорка с Тръмп " може да размени договорката от 2015 година, а Франция прикани за необятни договаряния за преустановяване на рецесията.

Иран разяснява, че не може да договаря с Тръмп , който наруши обещанията, като отхвърли договорката, реализирана при неговия предходник Барак Обама. Мусави повтори отхвърли на Иран за " договорка с Тръмп ".

" Фактът, че името на човек е сложено на съглашение, демонстрира, че той не е осведомен с изискванията. Споразумението с човек не значи нищо ", изясни той.

Иран е подготвен да нанесе удар върху всяка територия, от която ще пристигна опасност за страната , добави Мусави, представен от ТАСС.

" Всяка територия, от която идва опасност за Иран или за представител на иранската страна, ще бъде атакувана. Иран не отмъсти изцяло за убийството на командира на специфичните сили Ал-Кудс от Ислямския революционен гвардейски корпус. Атаката против американската военна база беше единствено част от нашите ответни ограничения ".
 Европейски Съюз прикани Иран да резервира нуклеарната договорка
Европейски Съюз прикани Иран да резервира нуклеарната договорка

Борел се срещна с иранския външен министър Мохамед Джавад Зариф в Индия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР