Иран обяви, че е открил масивно находище на литий в

...
Иран обяви, че е открил масивно находище на литий в
Коментари Харесай

Иран откри второто най-голямо находище на литий в света

Иран разгласи, че е разкрил солидно находище на литий в една от западните провинции на страната. Елементът е основен в производството на електрически акумулатори за устройства и транспортни средства.

Според Министерството на индустрията, мините и търговията на Иран, залежите се намират в планинския район Хамедан и са първите, открити в страната. По данни на министерството, находището съдържа 8,5 милиона тона литий, предава CNBC.

Литият постоянно е именуван „ бяло злато “ поради основната му роля в бързо разрастващата се промишленост на електрическите транспортни средства. Ако декларираният от иранските управляващи хипотетичен капацитет на находището е прецизен,

това би било вторият по величина запас в света след този на Чили,

където се съхраняват 9,2 милиона метрични тона от метала, съгласно Геоложката работа на Съединени американски щати.

Доходоносният детайл е решителен съставен елемент в катодите на литиево-йонните акумулатори в електрическите автомобили, както и в акумулаторните акумулатори, употребявани в мобилните телефони.

Цената на метала се увеличи внезапно през последната година, на фона на засиленото търсене на части за електрически транспортни средства, проблемите с световната верига за доставки и инфлацията.

В последните няколко седмици обаче металът поевтинява, повлиян от забавящия се растеж на продажбите на нови електрически автомобили и към момента слабата бизнес интензивност в Китай, който е водещият пазар на електрически транспортни средства в света. Ако информацията за новото литиево находище в Иран се удостовери,

то може да се окаже „ избавителен пояс “ за разрушената стопанска система на страната.

Притиснат от тежките интернационалните наказания и изправен пред спираловидното обезценяване на валутата си, която доближи най-ниската си точка по отношение на $ в края на февруари, Иран би се възползвал от опцията да изнася скъпия запас. Но комерсиалните сътрудници на страната евентуално ще бъдат лимитирани от глобите.

Западните страни упрекват Техеран, че доставя на Русия оръжия, които се употребяват във войната в Украйна. Правителството на Иран търпи рецензии и поради неспазване на правата на дамите и репресиите против опозиционните политически организации.

По отношение на световния пазар на литий, едно вероятно допълнение към към този момент известните ресурси

може да тласне цените на метала още надолу,

според от това какъв би бил потенциалът на Иран за експорт. Страната е един от най-големите производители на нефт и газ в света, само че неспособността да изнася в огромни мащаби, лимитира притока на задгранична валута.

Анализаторите на Goldman Sachs предвиждат, че литият ще продължи да поевтинява. Експертите на банката чакат добивите на литий да набъбнат приблизително с 34% на годишна база, водени от Австралия и Китай, които държат едни от най-големите ресурси.

Възстановяването на продажбите на електрически автомобили през 2023 година би могло краткотрайно да поддържа падащите цени на метала, само че в дълготраен проект предстоящият растеж на добивите и свръхкапацитетът по веригата имат капацитета да смъкват цените на лития, се показва още в прогнозата на Goldman Sachs.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР