Иран е обещал да предостави на Русия ракети тип земя-земя,

...
Иран е обещал да предостави на Русия ракети тип земя-земя,
Коментари Харесай

Иран ще доставя още ракети и дронове на Русия въпреки западните предупреждения

Иран е заречен да даде на Русия ракети вид земя-земя, както и още безпилотни самолети - ход, който евентуално ще срещне остра рецензия от страна на Съединени американски щати и други западни сили. Това оповестява Ройтерс, като се базира на двама високопоставени ирански чиновници и двама дипломати от страната.

Сделката е била контрактувана на 6 октомври по време на аудиенция и диалози в Москва, на които са взели участие вицепрезидентът на ислямската република Мохамед Мохбер, чиновници от Революционната армия и чиновник от Висшия съвет за национална сигурност. Темата на техните диалози с Москва е била доставката на оръжията.

" Руснаците бяха поискали повече безпилотни самолети и тези ирански балистични ракети с усъвършенствана акуратност, изключително ракети Fateh и Zolfaghar ", показва един от иранските дипломати, който е бил осведомен за пътуването.

Друг чиновник, осведомен по въпроса, удостоверява тази информация, като споделя, че има съглашение сред Иран и Русия за даване на балистични ракети земя-повърхност с дребен обхват, в това число и Zolfaghar.

През последните седмици Украйна заяви за поредност от съветски набези с потребление на създадените в Иран безпилотни летателни апарати Shahed-136. Иран отхвърля да ги е доставял на Русия, а Москва във вторник отхвърли неговите сили да са употребявали иранските оръжия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че не разполагат с информация за потреблението им на територията на Украйна.

" Използвано е съветско съоръжение с съветска номенклатура. Всички спомагателни въпроси би трябвало да бъдат ориентирани към Министерството на защитата ", изясни той.

Появата на ирански ракети и безпилотните летателни апарати в арсенала на Москва ще увеличи напрежението сред Иран и Съединени американски щати и другите западни сили.

Според Държавния департамент на Съединени американски щати тъкмо този вид ирански оръжия са били употребявани при нападението в украинската столица Киев в понеделник. Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер също упрекна Техеран, че ги лъже за тази информация.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба съобщи, че ще показа на президента Володимир Зеленски предложение за публично спиране на дипломатическите връзки с Иран след вълната от съветски набези, при които са употребявани техните безпилотни самолети.

Кулеба също сподели, че Киев е сигурен, че те са ирански, и е подготвен да показа " торба цялостна с доказателства " пред европейските сили, в случай че те имат някакви подозрения за това.

" Техеран носи цялостната отговорност за разрушаването на връзките с Украйна. Ще показва на президента на Украйна предложение за преустановяване на дипломатическите връзки с Иран ", добави той.

Кулеба съобщи, че е призовал Европейския съюз да наложи наказания на Иран " за това, че оказва помощ на Русия да убива украинци ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР