Иракски войски са започнали операции за отвоюването на контролирани от

...
Иракски войски са започнали операции за отвоюването на контролирани от
Коментари Харесай

Нова война в Ирак: Войските на Багдад тръгнаха срещу пешмергите, за да превземат Киркук

Иракски войски са почнали интервенции за отвоюването на следени от кюрдите позиции в оспорваната провинция Киркук. " Иракските въоръжени сили напредват за отвоюването на военните си позиции, завзети по време на събитията от юни 2014 година ", изтъкнал иракски военачалник, който е поискал да остане неизвестен, съобщи Агенция Франс Прес.

Напрежението в региона се увеличи след референдума за самостоятелност, който се организира в Иракски Кюрдистан през предишния месец. През 2014 г, когато " Ислямска страна " завладя регионите северно и западно от Багдад, доста подразделения на иракската войска се разпаднаха и кюрдските сили пешмерга нахлуха в освободени от тях региони, в това число в богатия на нефт Киркук. Сега те са подготвени за упорита защита.

Автономният Иракски Кюрдистан разполага минимум 6 000 кюрдски бойци пешмерга в региона на богатия на нефт град Киркук. Това разгласи вицепрезидентът на Кюрдистан Косрат Расул, представен от локални медии след информациите за почналата офанзива на превителствените сили.

" Налице са закани от иракската войска, която разположи сили покрай Киркук, допуска се за атакуване на Киркук. Но аз не считам, че ще им бъде елементарно да го сторят ", посочи Расул, който е пълководец деец на кюрдските сили пешмерга.

Десетки хиляди кюрдски бойци към този момент са ситуирани в региона на Киркук, който публично не е част от Иракски Кюрдистан, само че от години е следен от кюрдските сили. Иракските управляващи обаче също имат териториални искания към богатия на нефт регион, откъдето идва и главният спор.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР