Иракски трибунал обяви, че е осъдил на смърт сестрата на

...
Иракски трибунал обяви, че е осъдил на смърт сестрата на
Коментари Харесай

Ирак осъди на смърт сестрата на първия лидер на „Ислямска държава“

Иракски арбитражен съд разгласи, че е осъдил на гибел сестрата на някогашния водач на „ Ал Кайда “ в Ирак Абу Омар ал Багдади, който беше погубен през 2010. Жената, чиято идентичност не се разкрива, „ е наказана на гибел посредством обесване ” се споделя в известие на представителя на Централния углавен съд арбитър Абдел Сатар Байракдар, оповестява Дарик.

Говорителят заяви също, че наказаната е признала по време на разпитите, че е била член на терористични организации и е осигурявала логистична поддръжка и помощ за осъществяване на незаконни действия”. Жената е признала пред следователите, че е „ раздавала пари на членове на въоръжени групи в Мосул”, който през 2014 година става столица на иракския клон на ИД.

Абу Омар ал Багдади оглавяваше Ал Кайда в Ирак и след това, след сливането на организацията с други групи, пое управлението на „ Ислямска страна “ в Ирак, която носи отговорност за десетки самоубийствени атентати в страната.

Той беше погубен в необитаем регион до Тикрит при взаимна интервенция на иракските и американските сили. Съпругата му беше задържана и наказана на пожизнен затвор от углавен съд в Ирак.

Приемник на Абу Омар ал Багдади става Абу Бакр ал Багдади, за който се счита, че може да е погубен през 2017 година в Рака. През 2014 година след светкавична атака джихадистите превзеха повече от една трета от територията на страната. Иракските сили, подкрепяни от интернационалната коалиция отпред с Вашингтон, след това си възвърнаха контрола и през декември Багдад разгласи „ края” на войната против джихадистката формация.

Иракското правораздаване от няколко месеца постоянно издава смъртни присъди против стотици иракчани и чужденци, мъже и дами, упрекнати във връзки с ИД.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР