Иракската държавна телевизия съобщи, че парламентът е избрал кюрдския политик

...
Иракската държавна телевизия съобщи, че парламентът е избрал кюрдския политик
Коментари Харесай

Иракският парламент избра за президент кюрдски политик ветеран

Иракската държавна телевизия заяви, че Народното събрание е избрал кюрдския политик деец Бахрам Салих за нов президент на страната, още една стъпка към сформирането на ново държавно управление, съобщи Асошиейтед прес.
 
Телевизията съобщи, че Салих от Патриотичния съюз на Кюрдистан е получил поддръжка от 220 законодатели от общо 273 , участвали на днешната пленарна сесия.
 
Салих беше измежду 20-те претенденти за поста, измежду които имаше и представител на съперничещата му Кюрдска демократическа партия. От десетилетия двете партии преобладават в кюрдската политика.
 
Съгласно импровизирано съглашение, датиращо от 2003 година, когато беше нашествието на Съединени американски щати , президентският пост в Ирак - значително параден, се дава на кюрд, до момента в който на премиерския пост е политик шийт, а ръководителят на Народното събрание е сунит.
 
През май в Ирак имаше парламентарни избори. Новият президент ще разполага с 15 дни, с цел да разпореди на излъчен от най-големия парламентарен блок политик да сформира държавно управление.
 
Номинираният за министър председател ще има 30 дни преди да показа кабинета си в Народното събрание.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР