Инвестиционният пазар на имоти през първото полугодие е на обща

...
Инвестиционният пазар на имоти през първото полугодие е на обща
Коментари Харесай

Сделките с търговски площи преобладават на пазара на имоти

Инвестиционният пазар на парцели през първото полугодие е на обща стойност от съвсем 67 млн. евро. Този размер е по-висок от резултатите, реализирани през шестмесечието на 2021 година, само че остава по-нисък от равнищата, достигани преди пандемията. Числата са от отчет на Colliers за капиталовите покупко-продажби на имотния пазар.

Основната част от общия размер преводи се дължи на покупко-продажби с търговски площи, които са с дял от 41% от пазара. След тях са сделките на индустриални и логистични площи (с дял от 23%), офис площите (с 14%), площите със смесено предопределение (с 13%) и имоти за градеж (с 9%). Наблюдава се известно възстановяване на ликвидността на комерсиалните площи - наклонност, която чакаме да се резервира и в идващите месеци, означават специалистите.

Местните вложители не престават да са трайно дейни на българския пазар, акцентират от Colliers. Сделките с парцели, генериращи приход, са със доста по-голям дял (67%) от този на активите, които са закупени за лично прилагане (24%), и спекулативните парцели (9%). Поради свития общ размер, парцелите с приход записват извънредно високи стойности.

Нивата на възвръщаемост остават постоянни и резервират стойностите си от края на 2021 година, а точно за офиси и търговски площи - 7.75%, а за индустриални и логистични площи - 8.5 %.

През втората половина на 2022 година на капиталовия пазар се чака да се приключат по-големи покупко-продажби и размерите да се покачат до обичайните за българския пазар средногодишни равнища. Това повишаване се чака да бъде обвързвано и с по-голям дял на задграничните вложения. Прогнозира се усмиряване на пазара, а в кратковременен проект и леко повишаване на равнищата на възвръщаемост, като разследване от корекцията на ФЕД и Европейската централна банка в лихвените проценти.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР