Инвестиционни възможности за постигане на доходност от WIN - първата

...
Инвестиционни възможности за постигане на доходност от WIN - първата
Коментари Харесай

Във времена като тези се раждат компании като Google и Amazon

Инвестиционни благоприятни условия за реализиране на рентабилност от WIN - първата обществена компания съфинансираща международни стартъпи от България

В средата на месец януари 2023г., в границите на седмицата на Световния Икономически Форум в Давос ще бъдат оповестени финалистите от зимния сезон на Игрите за бизнесмени (Founders Games) - надпреварата за новаторски компании, проведено от Webit. Избрани от груповата просветеност на 200+ европейски и международни вложители и компании за рисково вложение, те ще получат опцията да показват концепциите си пред международния хайлайф от бизнес водачи, вложители и медии. Събитието ще бъде част от специфична Гала вечеря, на която ще бъдат оповестени спечелилите в конкуренцията за $6 милиона капиталова премия.

Възможността и инвестицията са предоставени от българската Webit Investment Network (WIN). Компанията е инструмент за обществени финанси, който демократизира достъпа до благосъстояние и благоприятни условия за всеки. Създадена е с задачата да сплоти вложители на дребно от целия свят и световната общественост на Webit, организиращи за 14-та година годишните Игри за бизнесмени като част от конферентната си стратегия.

Чрез инвестиция във финалистите от надпреварата всеки има опцията да се трансформира в вложител с влияние в компании идващи от 17 софтуерни промишлености, до момента непокътната част от портфолиото на международни вложители. Преди година компанията направи сполучливо IPO (първично обществено предлагане) с над 240% презаписване и повече от 750 вложители.

Компанията излъчи специфична среща с вложители на фондовата борса, редица акционери в компанията и ръководителя й, доктор Пламен Русев. На нея се разиска икономическата конюнктура в страната и света, характеризираща се с продължаваща висока инфлация. Коментираха се упования и прогнози за идната криза и възходящите разноски по заемите, провокирани от стягането на паричната политика от Федералния запас и Европейската Централна Банка.

Отбеляза се позитивна наклонност на закъснение в темпа на спад на дяловото финансиране в световен мащаб. “Инвеститори, които са на пазара от по-дълъг интервал, са наясно с предходните спадове и знаят, че точно в такива моменти са родени компании като Гугъл и Amazon. ” показа Д-р Русев. Преди по-малко от година всички фондове за рисков капитал безусловно се биеха за място в капиталовите рундове на положителните компании. Имаше повече кеш, в сравнение с места за вложението му. Това докара до извънредно високи оценки на фирмите. Намаляването на кеш в сегашната икономическа обстановка натиска оценките на бързо растящите компании с 20%-30%, до момента в който приходите им порастват. Това е отлична опция за високо възвръщаеми вложения. Индивидуалните вложители в по-рискови активи и изключително тези, които за първи път претърпяват низходящите трендове в цикличността на пазара охладиха интереса си и се обръщат към парите в брой. “Сега е най-хубавото време за добре планувани, стратегически вложения за идващите 3-5 години ”- сподели още Д-р Русев. Необходими са познания, предвидливост и необятна мрежа от контакти, които да носят допустимо най-хубавата селекция от благоприятни условия за вложения.

Компаниите, в които влага WIN са определени от над 3000 хиляди претенденти след сполучливото им прекосяване на 5 кръга на оценяване във Founders Games. В допълнение към тях се ползва развой по дефинитивно изследване, оценка и подробен разбор на поставените цели и задания и действително постигнатото 6 месеца по-късно. WIN и мрежата й от сътрудници поддържат фирмите в развиването им и ги свързват с други вложители и сътрудници. При инвестиция компанията се включва в капиталовия рунд при същите условия като тези на водещия вложител. Това значи, че вложителите в WIN ще получат по-голям дял от фирмите с по-малко вложени пари.

С пазаруването на дялове в актуалната икономическа конюнктура могат да се избегнат пропуснати благоприятни условия за покупка при ниски пазарни оценки на сполучливи компании с капацитет за растеж. Според Д-р Русев: “Успешните вложения са тези, които носят възвращаемост. В нашия случай ние се стремим към 10х - преглеждаме всяка инвестиция през призмата дали ще удесетори вложените средства в идващите 3 до 5 години. ”

Една от вложенията на WIN е в компанията оповестена за бъдещия Youtube на Метавърса - VUZ. VUZ e международен водач в региона на цифровите прекарвания, което разрешава на потребителите да предават и да гледат онлайн с ново равнище на вълнуващ натурализъм. WIN и вложителите в нея се включват в капиталов рунд от $20 милиона наред с Caruso Ventures, e& capital (една от най-големите телеком групи в света, притежаваща 10% от Vodafone), Dubai Future District Fund (фондът на Шейха на Дубай), Vision Ventures Fund, SRMG, Elbert Capital, Yasta Partners, Faith Capital и Panthera Capital. VUZ реализират растеж всеки месец откакто стават финалист на Игрите за бизнесмени като през октомври доближават над 187% растеж по отношение на същия интервал през предходната година. В момента те са в договаряния с Ла Лига, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и ФК Реал Мадрид като се чака тези сътрудници да поддържат експанзията й в Европа.

Видео от цялата среща може да гледате.

 
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР