Инвестициите, влагани в търсенето на по-добри батерии, стават все по-големи(снимка:

...
Коментари Харесай

Голямата битка в електрониката: батерията


Инвестициите, влагани в търсенето на по-добри акумулатори, стават все по-големи
(снимка: CC0 Public Domain)

С течение на времето мобилните устройства се усъвършенстваха, олекнаха, изтъняха. Днес огромната борба сред производителите е на арената на батериите.

Мобилни компютри, таблети, смарт телефони, умни гривни – всички те са неизменима част от нашето всекидневие. Не би било пресилено да се каже, че годините усърдна работа на производителите към този момент дадоха своя резултат: всички имаме в себе си непрекъснато най-малко една електронна джаджа, а нерядко и много повече. И пандемията даде своя принос. Възприехме небрежно концепцията за мобилния офис и към този момент никой не намира за странни хората, които работят от някой парк или хижа, носейки със себе си преносим компютър, смарт телефон с мобилна точка за интернет достъп, както и „ power bank ”.

Като част от напъните електрониката да стане повсеместна, производителите съумяха да създадат устройствата извънредно тънки и леки. Вече не е оригиналност за никого, в случай че даден преносим компютър тежи към кг.

Но за момента рамките на това олекотяване и изтъняване наподобява са достигнати. Разнообразието от марки и модели на пазара може да докара главоболие, когато човек се опита да избира. Повечето устройства от даден клас наподобяват толкоз идентични!

Ако имаме на една маса два, три или пет преносимия компютър с тегло към 1,1 кг, с „ обичайна ” операционна система (Windows) и подобен хардуер, това, което ще дефинира избора, е… животът на батерията. Днес това е арената, на която се състезават производителите на електроника. Колкото по-дълго може да работи уредът с едно зареждане, толкоз повече той ще се хареса на купувача.
още по темата
От своя страна разработките на нови акумулатори дават обещание картината скоро да се промени. Само преди броени дни откриватели оповестиха основаването на батерия с такива индикатори, че, в случай че се употребява в електрически автомобил, той ще има потребност от зареждане единствено един път седмично.

Много от тези нови разработки са основани на сяра. А това значи, че устройствата биха били евтини и ще могат да се създават на всички места. Други са основани на калий или пък желязо – отново детайли, които са много по-достъпни от лития, който е в основата на днешните акумулатори.

А и в самата литиева технология към този момент има редица усъвършенствания. Само през последната година светът разбра за няколко технологии, които усъвършенстват потенциала малко или доста, усилват броя на циклите на зареждане и разреждане, а също по този начин покачват и волтажа на акумулаторите.

Съвсем настрана направление в търсенето на по-добри акумулатори са полупроводниковите (твърдотелните) разработки. Те са съсредоточени върху повишението на сигурността и фрапантното увеличение на живота на устройствата.

Инвестициите, които се влагат в търсенето на по-добри батерии, са големи. Наред с частните производители и редица държавни управления тласкат нововъведенията. Европейският съюз да вземем за пример подтиква откривателите посредством планове като „ Батерии за бъдещето ”. Мотивацията в него е предстоящата голяма потребност от по-мощни, по-надеждни, по-гъвкави и по-дълготрайни системи за предпазване на възобновимата сила. По сходен метод и Съединени американски щати влагат в нови батерии посредством своята „ Национална лаборатория за възобновима сила ” към Министерството на енергетиката.

Всички тези нововъведения, несъмнено, към момента са на стадий лабораторно достижение. Ще минат още няколко години, преди да могат да се появят в действителността във тип на комерсиални артикули.

Производителите на електроника, рано или късно ще би трябвало да се насочат към перспективните нови разработки, в случай че желаят техните артикули да се отличат от конкурентните. Сега, когато устройствата са оптимално тънки, камерите на смарт телефоните са усъвършенствани и конкурират обичайна фототехника, и софтуерът е много типов, дългият живот на батерията ще се окаже факторът, който може фактически да изкуши потребителите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР