Инцидентът с падането на украинска ракета в Полша нямада доведе

...
Инцидентът с падането на украинска ракета в Полша нямада доведе
Коментари Харесай

Експерт по Дарик: Българският бряг е по-близо до Крим, отколкото до София, дали няма заплаха за нас?

" Инцидентът с рухването на украинска ракета в Полша нямада докара до напрежение, тъй като опитите да се вмени виновност на Украйна за случилото се са доста несполучливи. Трябва да имаме поради, че това се случи в една изщлючително огромна офанзива, в която бяха задействани ракети и безпилотни летателни апарати, тъй че да се чака, че дейностите са изцяло управляеми, е несериозно. "

Това съобщи в ефира на Дарик радио специалистът по национална сигурност доц.Георги Цветков.



Доц.Георги Цветков. Снимка: Facebook

" Доклокото знам, ще бъдат ангажирани полски и американски специалисти, които организират следствие. Има го и моментът с това, че от страна на Полша и НАТО като цяло има предпочитание за деескалация, т.е., да не се подвига в допълнение градусът на напрежението, защото явно става въпрос за случай.В идващите месеци може да чакаме усилване на силите на НАТО, ситуирани в Европа и по-конкретно-системите да противовъздушна защита ", сподели Цветков.

" Споредмен е доста погрешно и необяснимо за какво в България, още преди да стартира войната, непрестанно се поддържа мнението, че " нищо ужасно не е станало " и нямаме директни закани. Първо: станаха много страшни неща от този момент до момента, и второ: да се твърди, че няма никаква опасност, в случай, че българските крайбрежия са по-близо до Крим, в сравнение с до София, съгласно мен е извънредно наивно.Засилването на наличието на НАТО в Източна Европа не е някаква услуга, която ние вършим за съдружниците. Това е добре за нашата лична национална сигурност. Военният потенциал на България е много стеснен ", съобщи екпертът.

" Информацията за опцията за придобиване на нидерландски изтребители пристигна от нидерландски източници, като това, което излезе като коментар от българска страна е, че не са ни предложили. Целият метод към съдействие със съдружниците би трябвало да бъде тестван. Това е единственото работещо решение. В ход са планове за подготовка на инфраструктура, която да е по-адекватна, само че това не значи, че вмомента не съществува такава. Факт е, че испанските самолети са в България и извършват задания, значи инфраструктура има и не е правилно, че тези западни самолети са по-капрзни и не е допустимо потреблението им тук ", безапелационен бе Цветков.

" Идеята за даване на въоръжение на Украйна е безусловно табу. Ние не сме се придвижили изобщо напред, факт е, че има парламентарно решение, само че не съм сигурен, че действително България ще се включи в помощта за Украйна ", заключи той.

Припомняме, че двама души загинахав Полша, откакто дверакети, за които в началото се предполагаше, че са съветски,паднахаблизо до границата с Украйна. Ракетите са паднали в натовската страна след всеобщите бомбардировки на Русия над украинските градове по-рано на 15 ноември, при които бяха изстреляни над 100 ракети.

Полша и НАТО обаче обявиха в сряда, че детонацията евентуално е породена от украинска ракета за противовъздушна защита, ориентирана да пресече съветски обстрел, само че че в последна сметка Москва е отговорна за началото на спора.

Както западните водачи на срещата на върха на Г-20 в Бали, по този начин и посланиците на НАТО в Брюксел свикаха изключителни срещи заради опасенията, че гърмежите са съветски удар, който може да принуди съдружниците да реагират.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР