Интервю с тайванския министър на външните работа Джоузеф Ву, излъчено

...
Интервю с тайванския министър на външните работа Джоузеф Ву, излъчено
Коментари Харесай

Пекин е бесен: индийските медии пренебрегват цензурата, наложена от Китай

Интервю с тайванския министър на външните работа Джоузеф Ву, излъчено по индийски ефирен канал, провокира Пекин още веднъж се опита да наложи самобитна цензура на индийските медии във връзка с това по какъв начин да показват Тайван и какво да приказват за него.

По време на изявлението Джоузеф Ву съобщи, че прави оценка високо обстоятелството, че индийските медии не се поддават на натиска на Китай и благодари на индийската общност за честването на националния празник на Тайван, който се организира на 10 октомври.

Ву се базира на дейностите на китайското посолство в Ню Делхи, което в свое писмо се обърна към страната с предизвестие да не показва Тайван като страна, както и Цай Ин-уен като президент. Предупреждението обаче имаше противоположен резултат - индийските медии отразиха националния празника на Тайван и получиха поддръжка за това от управляващите.

Вчера китайското посолство още веднъж наля масло в огъня с изказване, в което разкритикува медиите поради изявлението с Ву, което дефинира като израз на поддръжка за независимостта на Тайван.

„ Призоваваме съответните индийски медии да заемат вярната позиция по въпроси, свързани със суверенитета и териториалната целокупност на Китай и да се придържат към правилото „ Един Китай “, да не дават платформа за тайванските сили за самостоятелност и да заобикалят изпращането на неверни послания до обществеността “, сподели Джи.

Междувременно Тайван се пробва са се възползва от опцията да насърчи основаването на по-тесни връзки с Индия и да окаже напън върху Пекин. Президентът Цай Ин-уен направи три изявления в Twitter през последните две седмици, в които поздравява индийските нетизени и показва привързаността си към индийската храна и просвета.

В изявлението в четвъртък Ву съобщи, че Тайван, Индия, Япония и страни в Южнокитайско море се изправени пред „ експанзионизма на властническата Китайска комунистическа партия “. Той прикани демокрациите и страните, споделящи сходни полезности, да работят дружно по този въпрос и да проучат области на съдействие.

На въпроса дали управляващите на Тайван ще изискат публично дипломатическо самопризнание от индийското държавно управление, Ву не отговори непосредствено. Вместо това той сподели, че Тайван е упорит да сътвори по-тесни връзки с Индия, изключително в региона на бизнеса и веригите за доставка.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР