Интервю на проф. Иван Чалъков пред 24 часаМалко над 6,5

...
Интервю на проф. Иван Чалъков пред 24 часаМалко над 6,5
Коментари Харесай

Проф. Иван Чалъков: За да решим демографската криза, ни трябват няколко поредни правителства с 6-7 мандата, между които цари пълен консенсус по цялостен комплекс от мерки


Интервю на проф. Иван Чалъков пред " 24 часа "

Малко над 6,5 млн. души е популацията на България съгласно последното броене на Национален статистически институт, а спрямо 2011 година сме намалели с към 850 хиляди души. Утеха ли е, че с тази неволя сме част от международната демографска наклонност, проф. Чалъков?
Да, когато такава отрицателна наклонност не е единствено за България, а и за други страни по света, бедствието не наподобява толкоз ужасно. Но не е утешение. Последният път, когато сме имали повишаване на популацията, е преди 37 година - през 1985 година През 1992 година спадът е с към 400 хиляди, през 2001 година - с към 500 хиляди, през 2011 година с нови 500 хиляди Но спадът през 2021 година от близо 850 хиляди е максимален и по тази причина падаме под 7 млн. души население.

Преброяването демонстрира, че е обърната демографската наклонност във възрастта - в случай че през 1992 година 24% от популацията ни е било под 17 година, а възрастното над 65 година е 14%, в този момент е противоположното. Може ли да бъде преодоляна тази разлика въобще в бъдеще?
В момента младежите до 17 година са 1 030 000, а пенсионерите над 65 година са 1,5 млн. Ако приемем, че част от младите до 25-26 година следват във вуз, в рамките на възрастта 26-65 година са към 4 милиона българи. Ако българите до 40-годишна възраст са малко под 2 милиона, дружно с младите до 17 година стават 3 милиона. И в случай че тази наклонност се резервира, след 50 година, към 2070 година това ще е популацията на страната ни.

Как ще се впишем тогава в международната наклонност на застаряващо и намаляващо население?
В една публикация на Би Би Си към 2100 година и популацията на Китай, Индия, Испания, Япония ще спадне на половина.
Впрочем има една статистика, че на всички места, където е имало комунистически режим, по-късно има срив в раждаемостта. Както написа в едно есе писателят Георги Марков, когато отнемеш на хората собствеността и поминъка, те емигрират, а оставащите в тези страни стопират да основават потомство. 30 години след рухването на комунизма обаче тази наклонност продължава.

Каква е повода?
Една от най-мощните аргументи за спад в раждаемостта прочее се оказва образованието. В целия свят високообразованите дами отсрочват момента на основаване на деца или въобще се отхвърлят да раждат. У нас към този момент над 33% от популацията е с висше обучение, а в тази група образованите дами стават от ден на ден. Затова цивилизацията може да стигне до колапс, както това се е случило още по време на Римската империя или при други антични цивилизации. Тогава образованите елити, носители на полезностите, са имали минимум деца. Тогава идват немските племена и варварите и ги превземат. В момента прочее единственият район в света, в който няма спад в раждаемостта и понижаване на популацията, е Африка на юг от Сахара. В края на този век се чака там да живеят съвсем 40 на 100 от популацията на Земята, или над 3 милиарда души. А евентуално Нигерия ще се окаже страната с най-голямо население в света след Индия съгласно публикацията в Би Би Си.

Според прогнозните данни на Национален статистически институт жестоко 400 хиляди души са емигрирали от страната за 10 година до през днешния ден. Кое е можело да ги задържи?
Вероятно би трябвало да търсим причина и в качеството на демокрацията у нас и това е втората съществена причина. Тези 400 хиляди сънародници, емигрирали към други страни по света, съгласно мен са най-ярката проява на съществуващата неправда в страната.
Преди време отново в “24 часа” бях оптимист, че с връщането на земята, тъй като имаше фамилии с по над 100 дка лична земя, която можеха да обработват, подпомагани със средства по европейски стратегии, земеделието ни можеше да се изправи на крайници. А някои от децата на тези фамилии можеше да се решат да се занимават с фермерство. Какво обаче се случи? Евросредствата отиваха в ръцете на шепа латифундисти, производството на плодове и зеленчуци по този начин и не се възвърне с изключение на на дребна група запалянковци, фермерите се сблъскаха с големи компликации, същото стана и с производителите, опитващи да се наложат на нови пазари. Освен всичко друго стана голяма смяна във типа на отглежданите култури, част от които механически. На места имаше връщане към мутренските времена от 90-те години на предишния век. Така миграцията в действителност сподели отсъствието на икономическа народна власт и икономическа правдивост. Последно - с цените на тока в този момент. Без мощна администрация, каквато е българската в този момент, сложиха борса за тока към гръцката и една шепа компании извличат голяма принадена стойност от всички. Затова и последва тройно повишаване на цената на тока. Ако това продължи, емиграцията отвън страната ще се ускори.

Кое може да я спре?
С политики може да се основат условия в границите на 5 до 10 година външната миграция да намалее и част от българите в чужбина дружно със фамилиите им да се върнат в България.

Дали пандемията върна част от сънародниците ни в емиграция назад в родината?
През есента на 2021 година оценките бяха, че към 100 хиляди души са се върнали. Част от тях бяха изгубили работните си места в Европейски Съюз, друга част се връщаха поради естествената паника от локдауните в другите страни от Европейски Съюз. У нас прочее има един от най-либералните режими за целия интервал на пандемията - ние не знаем какво значи полиция да те следи с есемес или да се обаждаш всеки ден на управляващите защо излизаш от вкъщи. Ако не бяха тези 100 хиляди завърнали се у нас назад от емиграция, щяхме да паднем под 6,5 млн. население в преброяването на Национален статистически институт. Пандемията обаче има краткотраен резултат. Ако икономическата конюнктура в това време се възстановява, мнозина измежду завърналите се от емиграция у нас съгласно мен биха се решили да останат. Между другото, повдигането на минималните приходи е доста значимо, изключително в случай че е съчетано с повишението на продуктивността на труда. Мисля по този начин, тъй като част от българите са нискоквалифицирани, изнемогващи с ниските заплати от 500 лева и пенсии под 300 лева и затова заминаващи да работят отвън страната. Затова повдигането на приходите в този момент съгласно мен ще забави малко решените да емигрират в чужбина.

Европейски или български пенсионери, работили в чужбина са алтернативата, която ще даде нов живот на българското село?
Според мен ще продължи наклонността за мощни териториални разлики в страната. По Черноморието ни и в някои планински региони с добра инфраструктура евентуално ще има някаква стабилизация. Голяма част от англичаните в българските села си отидоха, само че не всички. Руснаците по Черноморието също останаха. Голяма част от възрастните българи от огромните градове като София, Пловдив и Варна отидоха да живеят в планинските и полупланинските региони, като замениха жилищата си в града с къщи с двор отвън него. Надежди за нов живот да вземем за пример дават и първите интернет села, да вземем за пример във Врачанско, където младежи работят отдалечено. Нова линия са младите от огромните градове като Пловдив, Варна, София, Бургас, които отиват да живеят на групи от по няколко фамилии в селата в радиус от към 30 км от тези градове. Така съчетават работа в огромния град и по-добри условия за развъждане на децата си. Но още не можем да приказваме за постоянна наклонност.

74% от популацията ни живеят в огромните градове, демонстрират още пилотните данни от преброяването. Тази централизация преодолима ли е?
На прага сме на цивилизационна смяна. Според мен наклонността, за която ме питате, ще се резервира, а в селата, които преди са били с към 1000 души население, с днешните технологии ще е задоволително десетината останали в тях фамилии да обработват цялото землище. Случва се компания от 10 души да обработва землището на три села. Част от хубавите села ще станат ваканционни селища с къщи за посетители или пък с домове за пенсионери.

София единствена е с приръст от 14,7% население за 10 година, не се ли реалокира селото в столицата, откакто спадът във всички останали градове на страната е сред 8 и 26 %?
С паника проследявам тази наклонност. Навремето популацията на Атина от към 4 млн. беше към 40 на 100 от цялото население на Гърция, което е към 11 млн. Ние вървим нататък. Защото над милион и половина живеещи в София са съвсем 25% от цялото население на България. Добавете и това в Софийска област, и след 10-20 години ще имаме над 30 на 100 от българското население в София. Неприятна наклонност, тъй като София и през днешния ден е един от най-замърсените ни градове, а това поражда проблеми и с инфраструктура, и с обучение, и за детските градини и ясли. Неприятна е и болести свръхцентрализацията, защото и европейските фондове минават през София, и това, че 40 на 100 от националния приход се разпределя от страната и продължаващата незадоволителна автономност на общините. От друга страна, младите, без значение дали фамилни или не, желаят да живеят в по-добра културна и икономическа среда, а в столицата отбраната от локални деребеи сякаш е най-голяма. Има общини и регионални центрове, където шепа хора слагат под цялостен надзор цялото население през бюджета и контрола върху полиция, данъчни, ХЕИ и други служби. Аз персонално го назовавам локален феодализъм.

Има ли връзка с намаляването на популацията?
Със сигурност. Като виждам по таблиците на Национален статистически институт от последното броене, има области с по над 20% понижение на популацията. Шампиони са Видин и Добрич с по към 26%, Велико Търново - съвсем 23%, Монтана - 24%, Пазарджик, Разград и Русе с по 22%. Това са области, чието население се е стопило с по към една четвърт- една пета за десетилетие. Между 8 и 10% е намаляло популацията в по-големите градове като Пловдив, Варна и Бургас, в Стара Загора - 14%.

Национален статистически институт регистрира с 297 хиляди повече жилища до 4 182 000 в този момент спрямо преди 10 година, множеството таман в София, Пловдив, Варна, Бургас. Домакинствата обаче се оказват по-малко. Какъв е социологическият прочит на тази статистика?
Новото строителство е най-вече в София и другите огромни градове, които изброих нагоре. Купуват нови жилища или млади българи с положителни приходи, или идващи от чужбина, също бизнесмени, които могат да си го разрешат или продали жилищата си в по-малък град. Заедно с това се освобождават остаряващи здания в по-малките обитаеми места, издигнати по време на социализма. Но като цяло главната част от постройките по селата и в по-малките регионални градове са строени в интервала от Втората международна война до 90-те години на предишния век. Това са най-вече фамилни къщи и панелни кооперации от интервала на индустриализацията в градовете. На тези здания им следва в идващите десетилетия да излязат от строя. Затова нищо чудно в идващите 20 година да отбележим наклонност към внезапен спад в броя на жилищата, тъй като ще станат необитаеми.

Демографът Георги Бърдаров неотдавна успокои, че преди години Ирландия била по-зле от нас, само че се справила с демографската рецесия сполучливо за 30 години. Има ли вероятност това да стане и у нас?
Решението на подобен комплициран проблем допуска страна, подчинена на група хора с техните ползи. След огромните тествания на XIX век отпред на Ирландия имаше виновни държавни управления. За последните 50 години аз персонално не виждам отпред на страната у нас, въпреки и за малко, да е имало даже едно такова държавно управление. За да решим демографския си проблем, би трябвало не просто 4-годишен мандат на един кабинет, а няколко следващи държавни управления с 6-7 мандата, с няколко партии, сред които царува цялостен консенсус по повсеместен комплекс от ограничения в обучение, инфраструктура, медийни връзки, икономическа народна власт, завръщане на българската диаспора от чужбина. Тези ограничения би трябвало да се прокарват редовно за тези 25-30 година, с цел да имат резултат. Не го виждам, по-скоро ще продължим да понижаваме.

Визитка
Роден през 1960 година в Пловдив
Завършва социология в СУ през 1984 година
От 1988 година е лекар по социология. Професор по социология в ПУ “Паисий Хилендарски”
Сътрудничи в Института за проучване на обществата и знанието при Българска академия на науките и Томския държавен университет в Русия
Автор на доста научни публикации и на седем монографии. През 2016 година е стипендиант на “Фулбрайт” в Технологичния институт на Джорджия в Атланта, Съединени американски щати
Вижте още23.01.2022г. 09:13ч.21.01.2022г. 14:53ч.21.01.2022г. 08:58ч.21.01.2022г. 08:07ч.20.01.2022г. 11:05ч.19.01.2022г. 15:25ч.Още от "Интервю" 23.01.2022г. 09:13ч.
Безсилна администрация, каквато е българската в този момент, сложиха борса за тока към гръцката и една шепа компании извличат голяма принадена стойност от всички
21.01.2022г. 14:53ч.
Отприщи ли се един път "Кутията на Пандора", мъчно има прекъсване
21.01.2022г. 08:58ч.
Администрацията на премиера не го е подготвила добре за срещата, не му е показала нещата, направила е неправилен избор. И аз към този момент не знам, коя е формалната политика на българското държавно управление
21.01.2022г. 08:07ч.
На какво се дължат странностите на новия ни министър председател
20.01.2022г. 11:05ч.
В България няма фашистки режим, още по-малко националсоциалистически. Това би трябвало да е изрично ясно и би трябвало да се отстоява и на политическо равнище
19.01.2022г. 15:25ч.
С идването на власт на комунистите, България е претърпяла тирания, каквато в никакъв случай преди не е виждала, безапелационен е гл.ас. доктор Светослав Живков
13.01.2022г. 16:10ч.
Аргументът да не се нервира Русия е толкоз неестествен и безразсъден, че несъмнено в други страни ни се чудят, прибавя първият народен боен представител на България в НАТО
11.01.2022г. 18:22ч.
Русия към този момент може да се каже, че е втора военна мощ в света, тя напълно възвърне военно-промишления си комплекс, уверен е професор Кънчев
11.01.2022г. 08:25ч.
Управляващата коалиция е конгломерат от старите комунисти от Българска социалистическа партия, новите комунисти от Демократична България, няколко пенсионирани шоумена и една сюрия наивни IT-специалисти с комсомолски жар, само че без обществени инстинкти
08.01.2022г. 17:08ч.
Правителството извършва непознат дневен ред, уверен е журналистът
Водещи вести
Има огромен безпорядък с пенсионната система, добави някогашният министър в държавното управление на Национална движение „Симеон Втори" и тройната коалиция
24.01.2022г. 07:58ч.24.01.2022г. 07:03ч.23.01.2022г. 19:23ч.23.01.2022г. 16:36ч.Последни новини24.01.2022г. 09:02ч.24.01.2022г. 08:42ч.24.01.2022г. 07:58ч.24.01.2022г. 07:38ч.24.01.2022г. 07:25ч.24.01.2022г. 07:03ч.23.01.2022г. 20:28ч.23.01.2022г. 20:07ч.23.01.2022г. 19:52ч.23.01.2022г. 19:23ч.23.01.2022г. 18:23ч.23.01.2022г. 18:08ч.23.01.2022г. 16:36ч.23.01.2022г. 16:12ч.23.01.2022г. 16:08ч.23.01.2022г. 15:22ч.23.01.2022г. 15:03ч.23.01.2022г. 14:40ч.23.01.2022г. 14:02ч.23.01.2022г. 13:44ч.Най-четени 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР