Интервю на Нора Стоичкова- Г-жо Велева, как ще коментирате спирането

...
Интервю на Нора Стоичкова- Г-жо Велева, как ще коментирате спирането
Коментари Харесай

Валерия Велева: Петков и Василев изправиха страната ни пред колапс

Интервю на Нора Стоичкова

- Г-жо Велева, по какъв начин ще коментирате прекъсването на доставките на газ - закъснение, недооценяване на обстановката, какво се случи, че стигнахме дотук?

-България е една от дребното страни в Европейския съюз, която не си е отворила сметка в Газпромбанк и отхвърля да заплаща съветския газ с рубли. Нещо, което съвсем всички страни членки направиха. Те одобриха предлагането на президента Путин за газ да се заплаща в рубли. Къде публично и обществено, къде - скрито. Решението България да не заплаща за газ в рубли е еднолично: на премиера Кирил Петков и на вицепремиера Асен Василев. То не е минало като решение на Министерски съвет. Така че отговорността за прекъсването на доставките на съветски газ лежи единствено и само върху съвестта на премиера Петков и неговия вицепремиер Василев, представителите на партията " Продължаваме промяната " в това държавно управление.

- Подцениха ли обстановката?

-Не. Действаха напук, непрофесионално и неполитически. Когато България е подвластна на 95% от съветските доставки, не може да се вземе такова решение. Обяснението им е, че те отхвърлят да заплащат в рубли за газа, защото се минава през медиатор. Това изясни Василев. Питам тогава: по какъв начин Германия и Австрия взеха решение, че могат да заплащат в рубли. Те белким минават без медиатор? И какъв е този медиатор - съгласно организациите към 14 страни са си разкрили сметки в Газпромбанк. И още едно изречение ще изтъквам от конференцията им: заплащането в рубли било нестабилно във връзка с доставките. Това просто е неуместно! Премиерът Петков и вицепремиерът Василев просто изправят страната ни и стопанската система ни пред колапс. Всички енергийни специалисти и икономисти излязоха с оценки, че прекъсването на газа значи потрес за стопанската система, срив на индустриалното произвеждане, както и на селското стопанство. Всички те употребяват газ. Т.е., това тяхно решение напук ще коства доста на българина.

- Никой от тях не сподели и какви са другите възможности.

-На конференцията обясниха, че ще търсим източници - азерски газ, гръцката връзка и най-важното - ще чакаме Европа да ни помогне. Няма по какъв начин Европа да ни помогне. Ето, и Румъния одобри да заплаща за газ в рубли. Изобщо всички страни, които мислят съответно в тази обстановка, одобряват изискванията на Путин.

- Има още една линия на политическо разделяне - доставките на оръжие и военна техника за Украйна. Дори президентът Радев, който дълго и необичайно мълча до този миг, внезапно атакува държавно управление, в това число и вицепремиера Корнелия Нинова.

- Аз се удивлявам на позицията на президента Радев във връзка с министъра на стопанската система, тъй като той доста добре знае, че 95% от договорите за експорт на оръжие, които и сега България извършва, са подписани по време на неговите 2 служебни държавни управления. Не е честно, не е почтено, в случай че въобще може да се приказва за почтеност в политиката, той сега да трансферира отговорността за тях на настоящия министър на стопанската система. Това по този начин не се прави. Тези контракти са подписани от неговите министри на стопанската система, които той е назначил в последните 2 служебни държавни управления. Тук става въпрос за към 130 или 140 такива контракта, които Нинова наследява от държавните управления на Радев. Реакцията му през днешния ден е доста странна. Това не е държавническо държание.

Още повече, че той вложи един политически привкус в изказването си, казвайки: " по какъв начин ще отговори Нинова на левия гласоподавател ". Министърът на стопанската система не дава отговор единствено за левия гласоподавател. Корнелия Нинова дава отговор за всички български жители. А 80% от всички български жители са срещу България да доставя оръжие за Украйна. По този въпрос българското общество е разграничено. Позицията на Корнелия Нинова и на Българска социалистическа партия е кардинална и не е от през вчерашния ден. Напротив. Във всяко едно студио, където взе участие Корнелия Нинова, изречението е едно и също: " С моя автограф оръжие за Украйна директно не е изпращано ". От тук нататък злоупотребата с тази тематика е, че през други страни създаденото оръжие в България стига до Украйна. Но това не е потвърдено. Това са догатки, които излязоха в медиите, само че няма съответни доказателства.

Ако президентът Радев държи на честността, през днешния ден би трябвало да каже какъв брой контракти са подписани от служебните държавни управления и закъде, както и кой е крайният консуматор. Тогава може да се води сериозният спор по този въпрос. Иначе сходни изказвания са мятане на тиня върху министъра на стопанската система, както и продължение на борбата сред Румен Радев и Корнелия Нинова, която вървеше по време на изборите. Изборите завършиха и тази борба също би трябвало да завърши.

- Как коментирате визитата на на държавната ни делегация в Украйна?

- Днес е ден на разломи във върховете на българската политика във връзка с стратегически и витално значими национални тематики. Това е неприемливо. Не може да има подобен разлом сред президента и премиера във връзка с външната политика. Не може да има подобен разлом сред президента и министъра на стопанската система. Какво да си мисли българинът? На кого да има вяра? И за какво, какъв сигнал даваме на открито за всичко това, което се случва?

- Президентът се държи по този начин, като че ли не е част от политическия пейзаж. Той се държи като един наблюдаващ, като фен, който би трябвало или да ръкопляска, или да подвига пестник. С цялата си позиция през днешния ден той сякаш е на ръба още веднъж да вдигне юмрука. И аз запитвам: какво вършим по-късно?

Какво става в българското общество? Какво си мислят българите - че те още веднъж се карат там? И даже тогава, когато войната е на границата ни, политиците не могат да намерят консенсус по най-важните въпроси?! Радев сподели още нещо - че държавното управление не пази националните ползи и пази непознати ползи. Да го каже един наблюдаващ, един анализатор - ОК, минава и отпътува. Но когато един президент упрекна държавното управление, че извършва непознати ползи, той би трябвало да излезе и да каже чии са тези ползи.

А нали това държавно управление и този министър председател са определени от него. Нали самият той сподели преди по-малко от година, че в случай че България има няколко министри като Кирил Петков, то тя ще наподобява друга. Е, в тази България през днешния ден имаме Кирил Петков като министър председател. Какво ще каже Радев за тази България? Той няма ли да поеме отговорност за това, че ни натресе Кирил Петков за министър председател? Няма ли да поеме отговорност, че поддържа и акушира раждането на партия " Продължаваме промяната ", погазвайки даже Конституцията, с цел да попречи на Българска социалистическа партия да има мощното си присъединяване в изборите. Радев ще даде ли отговор за какво направи това?

Много е елементарно сега президентът да подлага на критика ръководството от позицията на наблюдаващ. Радев е отговорен и носи отговорност за това, което е ръководството през днешния ден под диктовката и управлението на " Продължаваме промяната ". Защото през днешния ден настъпи разлом и вътре в ръководещата коалиция. Това, което споделиха Политическа партия, че те към този момент поддържат решение за изпращане на оръжие в Украйна, значи, че Българска социалистическа партия би трябвало да се опълчи. И в случай че такова решение в действителност бъде импортирано, а аз съм сигурна, че това ще стане, Народното събрание ще го одобри. Решението отива в Министерския съвет. То би трябвало да се гласоподава и това решение би трябвало да го извърши Корнелия Нинова. Тя е непреклонна и няма да подпише. Тогава ние сме на една седмица от рухване на държавното управление. Защото това ще се случи идната седмица. Кой носи отговорност за всичко това?

- Вие одеве го назовахте - президентът Румен Радев... Но ето още един въпрос, обвързван с друга гореща тематика - Македония. Доста необичайно държание на еврокомисаря по разширението, който сподели, че ще идва в България до тогава, до момента в който не падне ветото.

- Ами България тогава би трябвало да покаже на какво държи - дали на еврокомисаря или на своите национални ползи. Аз считам, че българският народ няма да съобщи българската история и българщината. И в случай че държавното управление не падне поради оръжейните доставки за Украйна, евентуално ще падне след един месец, когато ще би трябвало да се гласоподава за Македония. И тя още веднъж ще бъде инициирана от премиера и от Политическа партия. Не е инцидентно, че целият този ажиотаж и всички европейски фактори ни натискат тъкмо в този момент. Но такива сигнали не са акт на политическа зрялост, спомняте си, че и външният министър на Украйна сподели, че ще стои в България, до момента в който не получи решение за оръжията, само че в последна сметка му споделиха, че решенията се взимат в пленарната зала, не в коридорите. Така че и европейските фактори би трябвало да преценяват, че въпреки и като част от един съюз, всяка една от страните има своя национална политика. Вижте какъв брой ясно и изрично Унгария отстоява своята национална политика. Това прави и Полша, когато националната й политика влезе в несъгласие с европейските канони.

Със съкращения
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР