Интерконекторът ще трансформира енергийната карта на региона. Това каза премиерът

...
Интерконекторът ще трансформира енергийната карта на региона. Това каза премиерът
Коментари Харесай

Строителните работи по газовата връзка с Гърция приключиха

Интерконекторът ще трансформира енергийната карта на района. Това сподели министър председателят в оставка Кирил Петков по време на церемонията по привършване на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB), провела се на една от газоизмервателните станции на трасето в град Комотини.

На церемонията участват и министърът на енергетиката в оставка Александър Николов, както и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.

„ Ще задълбочи енергийната съгласуваност сред двете страни “, означи Петков.

„ България реализира действителна диверсификация, като получи азербайджански газ в идващите няколко седмици, поставяйки завършек на съветския енергиен монопол “, добави още българският министър председател.

Mинистър-председателят на Гърция Кирякос Мицотакис от своя страна съобщи, че "днес е един доста значим миг за Комотини, Гърция и България ".

"Този миг е значим за Балканите и Европа, тъй като тук по-късно няма да създадем гала просто за стартирането на един газопровод, а на план, който сближава Гърция и България ", сподели министър председателят на Гърция.

Той напомни, че планът е стартирал през 2009 година, когато двете страни подписаха меморандум за съдействие, а парламентите го характеризираха като обект от национално значение. Приключването му през днешния ден, макар компликациите, през които преминахме, демонстрира огромното му значение през днешния ден.

"Това е един подтик на общата европейска цел за енергийна диверсификация " , добави Мицотакис.

Интерконекторът е от огромно значение освен за развиването на районите ни, само че и за енергийната самостоятелност и сигурност на България. Газовата връзка Гърция-България ще свърже газопреносните мрежи на двете прилежащи страни, осигурявайки достъп на България до Южния газов кулоар и до редица нови източници на природен газ.

Реализацията на плана, който бе стартират преди близо 12 години, завършва сполучливо, откакто получи сериозен подтик през последните 6 месеца. Към началото на юли главните строителни действия са приключени. Линейната част е изпълнена напълно - всички тръби са заварени, положени, зарити и хидротествани.

Преминалите хидравлични тествания подсигуряват, че оборудването има нужната здравина, дава отговор на всички стандарти за сектора и е качествено построено.

Въвеждането в комерсиална употреба на интерконектора Гърция-България ще се осъществя след привършване на наложителните административни процедури, като дотогава страната ни ще получава в цялостен размер контрактуваните количества азерски газ на краткотрайната точка на доставка – Неа Месемврия.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР