Интелигентни, интермодални, достъпни и атрактивни транспортни решения, гарантиращи качествена услуга

...
Интелигентни, интермодални, достъпни и атрактивни транспортни решения, гарантиращи качествена услуга
Коментари Харесай

Пловдив с готов План за устойчива градска мобилност

Интелигентни, интермодални, налични и атрактивни транспортни решения, гарантиращи качествена услуга на хората и бизнеса в община Пловдив, предлага Планът за устойчива градска подвижност, който авторският колектив показа пред общински съветници и публицисти.

„ За първи път разполагаме с подобен стратегически документ с визия до 2032 година, който ни дава опция за обмисляне на градската подвижност във всичките нейни аспекти за безвреден и наличен превоз, за по-чист град. Планът е и наложително изискване, с цел да аплайваме за финансиране по европейски стратегии за закупуване на електрически рейсове за новото ни общинско сдружение „ Екобус “, разяснява заместник-кметът по превоз Тодор Чонов.

Направен е изчерпателен разбор върху събрания богат набор от данни – за всички участници в придвижването, направления и дестинации вътре в града, към по-близки и далечни селища в региона и в страната, какъв брой и най-вече кои хора вървят пеш, карат велосипед или кола. Близо 45 % да вземем за пример, множеството от които мъже, се придвижват с автомобил и пътуват в него сами. Ученици, дами и пенсионери по-често употребяват градския превоз или са пешеходци. Преобладаващият % пътуващи са в посока към местоработата или от кварталите – към центъра на град.

Предложени са 103 ограничения с планиран бюджет от 1,237 милиарда лв., като годишно се осъществят по 10 ограничения за 124 млн. лева, с които се цели понижаване на трафика посредством създаване на нова и възстановяване на сегашната пътна инфраструктура за по-добрата съгласуваност сред регионите и прилежащите селища, посредством въвеждане и съвременни и ефикасни интелигентни системи за ръководство. Необходимите средства могат да бъдат привлечени по планове на национални компании, като НКЖИ и АПИ да вземем за пример, или от държавния бюджет, защото устойчивата градска подвижност на Пловдив е обвързвана също с построяването и модернизацията на околовръстните пътища и железопътната инфраструктура.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР