Инициативата за кръгла маса Лява България се роди след погрома

...
Инициативата за кръгла маса Лява България се роди след погрома
Коментари Харесай

Светлана Шаренкова: Идеята за Лява България се роди след погрома на последните избори

Инициативата за кръгла маса " Лява България " се роди след погрома на последните избори. Хората се сплотиха към нашия координатор Костадин Паскалев, интересът беше голям ", сподели проф.Светлана Шаренкова, член на Българска социалистическа партия и ръководител на Форум " България – Русия " в обзорното предаване  " Това е България " на Радио " Фокус " във връзка зараждането на ново ляво придвижване.



Време е за необятна коалиция, която да сплоти хората в България. Потребността от тази среща е назряла, това стана ясно от думите на Шаренкова.



" Инициативата за единство на левите хора в България произлезе от Българска социалистическа партия и хората, членове на националния съвет - над 60 индивида, незабавно след изборите на 3-ти октомври внесоха подписка за конгрес и снемане доверието от Корнелия Нинова. Как ще се случат изборните формули, не може занапред да се каже.

Ще се излъчи преговорна група, би трябвало и да се редактира посланието към българските социалисти и жители. Имаше рекомендации по какъв начин да стане по-ударен и по-точен. До края на седмицата посланието би трябвало да е готово ", сподели Шаренкова. 

Лявото не е показано единствено от политическите партии, а и в неправителствени организации. Мая Манолова работи доста сполучливо с такива организации -  с майките на деца с увреждания, както и с " Майки против войната ".

" Не бих споделила, че създаването на следващата нова партия ще реши проблемите, които стоят пред левицата в България. В политиката не може да се движи страната на един крайник, десен крайник. Друга партия в България не разполага с сходен капацитет, какъвто е на Българска социалистическа партия. Трябва да има изразена левица ", добави Шаренкова.

Според нея посланието на срещата  на социалистите през днешния ден е, че е време за необятен фронт, който да сплоти левите хора в България, по този начин, че те да могат да бъдат показани във властта. Време е България да стане по-социална и по-справедлива страна, тъй като политическата система в страната е в извънредно сериозна криза  и спасението е в обединяването на хората и основаване на една мощна страна в интерес на хората.

На въпроса дали новата лява групировка би отслабила Българска социалистическа партия, Шаренкова сподели: " Не мисля, че новият ляв план ще отслаби Българска социалистическа партия. Тя е първа измежду равни. Тя няма правата върху лявото. Не желаеме да погребем Българска социалистическа партия, а да създадем мощна лява партия и от нея да зависят политиките, които ще води България ".

Шаренкова  се надява  социалистическата партия да не стига по-надолу, защото сега се е свила като шагренова кожа, както и да се преодолее егоцентризмът вътре в нея.

" Българска социалистическа партия затъна в някакви измислени проблеми.Това може да е блян да се отклони публичното внимание  от някаква странна коалиция която се готви с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Нинова беше огромният герой против тях и в случай че това се случи, БСП ще се взриви. БСП винаги е имало проблем с съдружните сътрудници.

Днешната среща е начало на един доста дълъг развой, който имам вяра ще приключи положително ", сподели още Шаренкова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР