Инициатимният комитет от името на участвалите в протестния митинг на

...
Инициатимният комитет от името на участвалите в протестния митинг на
Коментари Харесай

Кърваво писмо на хора от община Червен бряг заради моста край Чомаковци

Инициатимният комитет от името на участвалите в протестния протест на 30.04.2019г над 250 души от Чомаковци, Червен бряг, Койнаре, Лепица, Сухаче, Еница, Бреница, Лазарово и Кнежа изпраща отворено писмо до всички институции.В него хората недоволстват против решението на АПИ да демонтира стоманения мост на р. Искър при с. Чомаковци.
Ние сме доста по-загрижени от служителите от АПИ за безопастната и безаварийна употреба на краткотрайния стоманен мост, тъй като всекидневно прекосяваме по него и ще сме първите, които ще желаяме краткотрайното му затваряне или разглобяване при риск от повишение равнището на р. Искър, се споделя още в писмото.

Вижте и цялото Окрито писмо:

" НА ПРОТЕСТНИЯ МИТИНГ ПРОВЕДЕН ОТ 18.30 ЧАСА НА 30.04.2019Г В ЗАЩИТА НА ВРЕМЕННИЯ ЖЕЛЕЗЕН МОСТ НА Р. ИСКЪР ПРИ С. ЧОМАКОВЦИ

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Повод за нашия митинг е писмото изпратено от АПИ до Община Червен бряг с искане за незабавно разглобяване на краткотрайния стоманен мост на р. Искър при с. Чомаковци. Нашата битка за запазването на този мост е освен битка за естествени условия за напредване и естествени условия на живот, само че и битка за по-нормална страна! Защото:
- Не е обикновено АПИ да желае да затвори главната пътна артерия в община Червен бряг свързваща пет обитаеми места от левия бряг на р. Искър с общинския център за 14 месеца и да чака, че хората покорно ще понесат това!
- Не е обикновено АПИ за същите 14 месеца да дефинира обходен маршрут Кнежа ( 24 км в противоположна посока на Червен бряг ), година Искър, Долни Дъбник, Луковит, Червен бряг, с дължина повече от 90 км и да чака, че хората покорно ще го извършват!
- Не е обикновено пусковият период за рехабилитацията на пътя Червен бряг – Чомаковци с дължина 9.492 км да се трансформира два пъти – един път за май 2019г и повторно – за 04 юли 2019г и за 12 месеца да няма и един метър подготвен сектор от пътя!
- Не е обикновено АПИ да съхранява в своите бази стоманени сглобяеми мостове и кранове за тяхното изграждане нужни за бедствени обстановки, а да няма и най-малката концепция по какъв начин могат да се употребяват, както и готови експерти за потреблението им!
- Не е обикновено страната да хвърли близо 500 000 лева за създаване на краткотрайни обходни пътища застлани със счупен камък при зародилата през октомври 2018г бедствена обстановка на територията на община Червен бряг, в случай, че в случай че тя имаше качества и подготвеност да построи краткотрайния стоманен мост на р. Искър при с. Чомаковци, ( който дружно с методите към него коства към 120 000 ), през м. ноември 2019г, още тогава щеше да се излезе от бедственото състояние!
- Не е обикновено държавната компания „ Главно ръководство Строителство и възобновяване “ ( някогашните Строителни войски ) от структурата на Министерство на регионалното развитие да има в състава си единствено счетоводители и складажии и да се занимава с разпродаване на активите на някогашните Строителни войски, а да няма никакви качества за аварийно-възстановителни работи!
- Не е обикновено краткотрайния стоманен мост на р. Искър при с. Чомаковци да се строи с екскаватор, а особено пригодените за тази цел кранове да събират праха в базите на АПИ!
- Не е обикновено за краткотрайния стоманен мост издигнат на съображение член 52 от Закона за отбрана при бедствия, който е краткотрайно желязно оборудване, което се строи и демонтира за 6-8 часа, да се желае озаконяването му по процедурите на Закона за устройство на териториите като строителен обект!
- Не е обикновено Басейнова дирекция – Плевен да желае да санкции с 10 000 лева компанията построила краткотрайния стоманен мост на р. Искър на съображение контракт с община Червен бряг и да се наложи абсурдът да се потушава от Министерство на околната среда и водите.
- Не е обикновено АПИ да желае незабавното разглобяване на краткотрайния стоманен мост при Чомаковци, а в същото време към този момент 2.5 месеца безмълвно да отхвърля да издаде пълномощие на община Червен бряг належащо за изваждане на регистрационни номера на кранът, нужен за разглобяване на моста!
- Не е обикновено АПИ да желае незабавно разглобяване на краткотрайния стоманен мост с товароносимост 20 тона при с. Чомаковци, мотивирайки се с действието на моста при с. Горник с товароносимост 5 тона, а да не знае че потреблението на този мост е мощно затруднено, заради това, че методът към него в Червен бряг от няколко месеца е разкопан, като част от рехабилитацията на пътя Червен бряг – Чомаковци, а обходният маршрут към него, част от републиканската пътна мрежа е в окаяно положение!

Поради всички тези ненормалности, ние имаме вяра, че битката за опазване на краткотрайния стоманен мост на р. Искър при с. Чомаковци е и битка за по-нормална страна!

Ние сме доста по-загрижени от служителите от АПИ за безопастната и безаварийна употреба на краткотрайния стоманен мост, тъй като всекидневно прекосяваме по него и ще сме първите, които ще желаяме краткотрайното му затваряне или разглобяване при риск от повишение равнището на р. Искър. Вярваме, че организацията основана от община Червен бряг при употребата му и мониторингът на равнището на р. Искър, който се реализира, подсигуряват безопастното му потребление, при изискване, че АПИ обезпечи нужното пълномощие на община Червен бряг за изваждане регистрацонни номера на крана, нужен за демонтирането му.

В битката за естествени условия за напредване и естествен живот, както и за по-нормална страна имаме следните претенции:

1. Временният мост на р. Искър при с. Чомаковци да се демонтира едвам след довеждане докрай строителството на новия мост.
2. АПИ да сътвори такава организация на работа на компанията реализатор на плана за рехабилитация на пътя Червен бряг – Чомаковци, че той да не се затваря за придвижване. При нужда от асвалтиране, в обособени сектори да се затваря единствено едното платно, като придвижването се реализира контролирано в другото платно. При асвалтиране на дясното платно по посока към Чомаковци при методът към краткотрайния стоманен мост, пътят да бъде затворен за не повече от 6 – 8 часа.
3. АПИ незабавно да издаде пълномощие на община Червен бряг за изваждане на регистрационни номера на кранът нужен за спешни и ремонтни работи по краткотрайния стоманен мост.
4. АПИ да провежда осъществяването на ремонт на пътя Чомаковци, Лепица, Сухаче, който е част от републиканската пътна мрежа и е в извънредно окаяно положение. В случай на повишение водите на р. Искър и краткотрайното затваряне на железения мост при с. Чомаковци, по този път ще се пренасочи към с. Горник – Червен бряг потока от към 1000 автомобила на денонощие.
5. Държавата да сътвори организация, която да е в положение при бедствени обстановки да прави незабавни аварийно-възстановителни работи.

В случай, че рехабилитацията на пътя Червен бряг – Чомаковци не бъде приключена в период, ще желаеме оставки и финансова проверка на плана! "

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР