инималният дневен размер на обезщетението за безработица ще се повиши

...
инималният дневен размер на обезщетението за безработица ще се повиши
Коментари Харесай

Минималното обезщетение за безработица скача с над 30%

инималният дневен размер на компенсацията за безработица ще се увеличи от 9 на 12 лева от 1 октомври 2020 година, което прави растеж от 33%. Увеличението ще се отрази удобно на сред 30 000 и 33 000 безработни приблизително на месец в интервала от 1 октомври до 31 декември. Това плануват промени в Закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване, които бяха утвърдени от държавното управление.

Паралелно с повишаването на минималния размер на компенсацията за безработица, от 1 октомври срокът за приемането му ще се удължи от 4 на 7 месеца. Промяната ще важи за компенсациите, отпуснати след 30 септември, както и за отпуснатите по-рано, чийто период не е изминал към 1 октомври. Новата наредба ще се отрази позитивно на сред 13 000 и 15 000 души приблизително на месец в интервала от 1 октомври до 31 декември.

Двете ограничения са част от пакета социално-икономически ограничения на държавното управление по отношение на зародилата обстановка заради разпространяването на COVID-19, посредством които се цели обезпечаване на поддръжка на безработните лица в изискванията на пандемия. За тяхното осъществяване ще е нужен спомагателен разход в размер на 14 млн. лева за 2020 година

60 млн. лева в допълнение за медиците на първа линия в битката с COVID-19

Допълнителни 60 млн. лева ще бъдат ориентирани към процедурата „ Защита на популацията от закани за публичното здраве, породени от пандемични кризи”, в границите на която се обезпечава поддръжка, отбрана и спомагателни хонорари за медицинските лица, които са на първа линия в битката с COVID-19 и са най-застрашени от заразяване.

Бенефициент по плана е Министерството на здравеопазването. Финансирането на процедурата е по оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси 2014-2020 (ОПРЧР) на Министерството на труда и обществената политика.

На днешното си съвещание държавното управление даде единодушие Управляващият орган на ОПРЧР да наддоговори с 60 млн. лева бюджета на Приоритетна ос 1 на оперативната стратегия – „ Подобряване на достъпа до претовареност и качеството на работните места” и да подписа анекс към контракта по плана с Министерството на здравеопазването за обезпечаване на в допълнение финансиране в същия размер.

Осигуряването на спомагателния запас се постанова, защото с настъпването на есента се чака увеличение на заболеваемостта и утежняване на епидемиологичната конюнктура в страната. Това ще наложи цялостна готовност на личния състав на здравната система, който би трябвало да работи редовно и дейно при по-голямо натоварване и стрес, с цел да успее да обезпечи благонадежден отговор на провокациите на пандемията.

Отпускането на спомагателна финансова помощ по процедурата е от национално значение, защото запазване на здравето на медиците е от основно значение за недопускане на заразяване на популацията като цяло, както и във връзка с опциите за даване на лекарска и болнична помощ на към този момент инфектираните лица.

Също през днешния ден Министерски съвет одобри Постановление за

одобрение на спомагателни разноски за личен състав по бюджета на Националния статистически институт (НСИ) за 2020 година

Те са част от утвърдените от държавното управление нови социално- стопански ограничения в отговор на епидемиологичната рецесия за администрации, натоварени с осъществяване на действия в изискванията на пандемия и последици от COVID-19, в това число за чиновници на първа линия, чиито отговорности включват обслужване и надзор „ на терен”.

Основна задача на над 500 души, работещи в Териториалните статистически бюра, е събирането и обработването на статистическа информация. Служителите са длъжни, в сходство с условията на европейското законодателство в избраните периоди да реализират анкетните проучвания, без значение от рестриктивните мерки, които се постановат от епидемиологичната конюнктура. Провеждането на анкети и изявленията в изискванията на COVID-19 допуска непрекъснат контакт с външни лица, като по време на епидемията ограниченията, които могат да се приложат от други работодатели и администрации, а точно работа от у дома, тук са неприложими.

Повишаването на възнагражденията и полагащите се осигурителни заплащания за сметка на работодателя са част от утвърдените от държавното управление нови социално-икономически ограничения по отношение на попречване на разпространяването и/или ограничение на последствията от COVID-19.

И просветителните инспектори ще се радват на по-високи заплати

С 15% се усилват възнагражденията на чиновниците на районните ръководства по образованието. Промените влизат в действие със задна дата – 1 август. Това реши Министерския съвет.

Разходите на районните ръководства по образованието за тази година се усилват с 878 900 лева Тези средства ще отидат за повишение на приходите на чиновниците. Общата им бройка в 28-те РУО-та е 612 души.

„ С решението се цели привличане и оставане на чиновници, които имат директно отношение към организацията и контрола на образователния развой в изискванията на епидемиологичната рецесия, както и повишение на мотивацията им. След въвеждането на изключителната епидемиологична конюнктура в страната чиновниците от РУО провеждат, координират и подкрепят образованието на учениците от разстояние в електронна среда, както и управляват активността на учебните заведения и на детските градини. Друга тяхна задача е да си сътрудничат, с локалните управляващи при контрола на спазването на противоепидемичните ограничения след отварянето на детските градини през май 2020 година и тяхното безвредно функциониране”, прецизираха от пресслужбата на Министерски съвет.

Служителите на РУО проведоха безвредното присъствено осъществяване на външното оценяване след седми клас и държавните зрелостни изпити след дванадесети клас в изискванията на пандемия. Предстояща задача пред районните ръководства на образованието е основаване на условия за обикновено започване на новата образователната година при спазването на напътствията на здравните управляващи за предотвратяване на децата, учениците и личния състав в институциите от епидемията от коронавирус”, заключават от там.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР