Информационната война на Русия в Каталуня е станала с подкрепата

...
Информационната война на Русия в Каталуня е станала с подкрепата
Коментари Харесай

Русия води информационна война в Каталуня, обяви институт под патронажа на испанския крал

Информационната война на Русия в Каталуня " е станала с поддръжката на държавното управление на " автократичния режим " в Москва. Тези обвинявания насочи Кралският институт " Елкано " в разбор, направен след ескалацията на рецесията в самостоятелната област.

" Елкано " е учреден през 2001 година под патронажа на крал Фелипе Шести (тогава принц на Астуриас), който понастоящем е почетен ръководител на организацията. Текстът отбелязва, че " сполучливото комбиниране на разнообразни принадлежности " във войната не е можело да се случи без съветските управляващи, нито без съветските служби, " които дефинират главните недостатъци и вътрешни проблеми на дадена страна ", както и на кибершпиони. Данните, които последните дават, са помогнали за по-добро набелязване на " задачите ", до които ще се адресират посланията в обществените мрежи.

Анализът е оповестен малко преди испанското държавно управление да разгласи, че е открило присъединяване на съветски и венецуелски хакери в акция за дезинформация към референдума в Каталуня. Няколко дни по-късно и външният министър на страната сподели на европейските си сътрудници, че дезинформацията и операцията, идващи от съветска територия, попречват демокрацията в Каталуня. Той обаче не упрекна съветското държавно управление в съпричастност.

" Победата " на Русия

Текстът носи подписа на основния откривател на института, Мира Милошевич-Хуаристи. Според него това, което разграничава Русия от други артисти в киберпространството и разпространители на погрешна информация, е, че осведомителната война е военна тактика от последната военна теория на Руската федерация от 2014 година Въпросният документ преглежда " вътрешния разпад " на врага като по-важна цел от унищожаването му. Руската интервенция, за която приказва отчетът, се дефинира като " композиция " - вид интервенция, вид, която вплита разнообразни принадлежности като " кибервойна, киберразузнаване, дезинформация, агитация и подпомагане с артисти, враждебни на полезностите на демократичната народна власт ".

Целите и същността на съветската активност в Запада са разнообразни от тези в Сирия и Украйна - в първия случай става дума за " печелене на въздействие, а не територии " - фокусът е върху потреблението на информация. В този смисъл съветската интервенция в Каталуня се вписва в " осведомителната война като несъразмерен боен способ, който Русия употребява против Съединени американски щати и Европа ".

Докладът на " Елкано " също обръща внимание на обстоятелството, че с изключение на разпространяване на " правилни и неверни известия " в обществените мрежи и информация посредством " Спутник " и RT, съветската активност по тематиката Каталуня е включвала предлагането на " различни гледни точки " по съветските държавни малките екрани. Друга теза е тази за " двойния стандарт " на европейците, които лицемерно осъждат режима на сваления президент Виктор Янукович, само че не и случаите на полицейско принуждение в Каталуня.

 Русия води осведомителна война в Каталуня, разгласи институт под патронажа на испанския крал
© Maxim Zmeyev, Reuters

" Европейска цветна гражданска война "

Отбелязва се още, че виновните съветски управляващи, в това число президентът Владимир Путин, обществено поддържат териториалната целокупност на Испания, само че би трябвало да се имат поради думите на Джордж Кенан от времето на студената война: не трябва да се бъркат съветските " външни връзки " в границите на интернационалните институции с съветската " външна политика ", която желае да върне на Русия статута ѝ на " велика мощ ", оспорваща зоните на въздействие на Съединени американски щати.

Изрази, популяризирани в обществените мрежи и медии и употребявани от въпросната съветска акция, включват " умишленото принуждение " и " франкистките практики ", както и изказванията, че Европейски Съюз ще разпознае каталунската самостоятелност или че от Брюксел към Испания е изпратена заповед за репресии, с цел да се избегне " различен Брекзит ". Голяма част от сходни известия е пристигнала както от медиите " Спутник " и RT, по този начин и от двамата деятели Едуард Сноудън и Джулиан Асанж, в чиито послания се вършат опити Испания да бъде избрана като " бананова република ". Допитването на 1 октомври, оповестено за нелегално от Мадрид - и подкрепено от 43% от каталунските гласоподаватели - е несъмнено като " цветна гражданска война ", първи сходен случай на европейска територия.

Целта, отбелязва " Елкано ", е " дискредитиране на испанската народна власт " и западния демократичен ред, поддържане на разделения и дискредитиране на европейските институции. Подобни дейности също отклоняват вниманието на съветските жители от вътрешните проблеми в страната.

Фотогалерия: Размирици в Каталуня по време на неразрешения референдум >

" Западът не схваща, че е в положение на същинска война "

Препоръчва се Мадрид да проверява " съветската интервенция ", което управляващите оповестиха на среща в Брюксел - и да се следва образецът на Германия, която взе серия ограничения по време на парламентарните избори, с цел да предотврати сходен сюжет. Нужно е и да се подхващат стъпки като тези по отношение на " Facebook ", " Туитър " и " Google " в Съединени американски щати, където те сътрудничат на " съветското следствие ". " Невъзможно " е обаче западът " да отговори с цялостен триумф ", въпреки че " разследващите организации биха могли да свършат интелигентни неща. " Проблемът е, че западните държавни управления не могат да лимитират осведомителния приток или използването на Интернет, " както държавните управления на тоталитарни и властнически " страни.

Същевременно западният свят, въпреки да е добре квалифициран за " кибервойна в чистия ѝ тип ", отговорът на осведомителната " не е бил подобаващ " по три аргументи: поради това, че смята, че " Русия се самодискредитира " посредством подправените новини; поради неразбирането, че е в положение на същинска " война с Русия " и тъй като " допуска, че е задоволително да разкажеш истината ", а не е по този начин. Западът, продължава Милошевич-Хуаристи, се съпротивлява против концепцията, че Русия към този момент не се държи като " стратегически сътрудник ", нито даже като противник, с който може да се стигне до единодушие, а като " Враг " в смисъл на това, че търси " нашето послушание или заличаване " и постигането на нормалната цел " да завоюва войната в съзнанията и сърцата на врага. "

Така Русия може да се е провалила в тактиката си за дезинформаци съгласно западните критерии, само че не и съгласно личните си, които я правят оценка като " сполучливи ". От една страна, Русия се оказва изолирана от външни източници на информация, а от друга Москва " е основала конюнктура, в която е мъчно да различиш вярната информация от правилните медии от подправените вести ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (152)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР