Инфлацията в страната ни продължава да бъде над средната в

...
Инфлацията в страната ни продължава да бъде над средната в
Коментари Харесай

Експерти: Увеличение на заплатите – предпоставка за високата инфлация у нас

Инфлацията в страната ни продължава да бъде над междинната в еврозоната . Според финасиста Левон Хампарцумян най-важната причина за нарастването й, че България догонва европейския пазар . В ефира на „ NOVA “ той посочи, че има и други аргументи, като да вземем за пример, че българският пазар е дребен .

„ Разликите са дребни, това че сме в общ пазар оказва помощ. Но има голям брой аргументи за увеличението на инфлацията в България по отношение на еврозоната. Например разликата при месото в Европа е 2,5%, а в България – 6,4% “ , добави основният икономист в Института за пазарна стопанска система Лъчезар Богданов , допълвайки, че наклонността е същата и при режийните разноски – водата, токът и газта – също да нарастват .

Икономистът уточни още, че яйцата и млечните артикули са систематично по-скъпи и през последните 2 години цените им не престават да се усилват повече по отношение на в Европа. В тази връзка той прикани да се ревизира дали няма нещо сбъркано в пазарните механизми и регулациите, които да държат тези пазарни аномалии.

През миналите 3 месеца инфлацията у нас е с по-ниски стойности по отношение на тази в еврозоната, разяснява още Богданов.

Същевременно Хампарцумян счита, че никой не може да ограничи устрема на един търговец да печели . По думите му това, което контролира ценита да бъдат пазарни , са контролът и конкуренцията , като в същото време по-високите цени са образец за институционална уязвимост .

„ През последните години в цяла Източна Европа заплатите порастват с доста високи темпове нагоре. Когато има ниска безработица и висок растеж на заплатите, това се отразява и на потреблението. Средно в еврозоната годишния растеж на заплатите е 3%, а при нас е 12% “, съобщи още икономистът.

Очаква ли се повишаване на горивата?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР