Инфлацията, тормозеща Европа, се повиши до 2.9% през декември, възстановявайки

...
Инфлацията, тормозеща Европа, се повиши до 2.9% през декември, възстановявайки
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната се покачва след месеци на спад

Инфлацията, тормозеща Европа, се увеличи до 2.9% през декември, възстановявайки високите си равнища след седем следващи месечни спадове, защото цените на храните се покачиха, а поддръжката за високите сметки за сила завърши в някои страни. Повишаването на ценовите равнища слага под подозрение прогнозите за бързо понижаване на лихвените проценти от Европейската централна банка (ЕЦБ), предава AP.

Цифрата е по-висока по отношение на годишната инфлация от 2.4%, записана през ноември, само че е много по-ниска от пика от 10.6% през октомври 2022 година

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард предизвести, че инфлацията може да нарасне през идващите месеци, като се отклони от неотдавнашния си низходящ път. Централната банка на 20-те страни от Европейски Съюз, които употребяват евровалутата, увеличи своя референтен лихвен % до рекордно високите 4% и споделя, че ще го задържи там толкоз дълго, колкото е належащо, с цел да понижи инфлацията до задачата си от 2%, считана за най-хубава за стопанската система.

По-бързият от предстоящото спад на инфлацията през последните месеци на 2023 година накара някои анализатори да предвиждат, че централната банка ще стартира да понижава лихвените проценти още през март. Възстановяването на инфлацията през декември поддържа анализаторите, които предвиждат, че лихвите няма да стартират да падат до юни 2024 година

Карстен Бжески - основен икономист за еврозоната в банката ING - сподели, че скокът на инфлацията от 2.3% до 3.8% в Германия, най-голямата стопанска система в Европа,

укрепва позицията за поддържане на доста постоянна работна ръка и без прибързване с решенията за понижаване на лихвените проценти “.

Длъжностни лица от Федералния запас на Съединени американски щати също подчертаха значимостта на поддържането на високи лихвени проценти, до момента в който инфлацията „ очевидно тръгне надолу “, съгласно протокола от срещата им на 12-13 декември, оповестен в сряда. Фед алармира за три понижения на лихвените проценти тази година. Потребителските цени в Съединени американски щати са нарастнали с 3.1% през ноември по отношение на година по-рано.

По-високите лихви са типичният инструмент на централната банка против инфлацията, като се покачва цената на заемите за потребителски покупки, изключително на къщи и жилища, и за бизнес вложения в нови офиси и заводи. Това понижава търсенето на артикули и облекчава натиска върху цените, само че също по този начин може да ограничи растежа в миг, когато има дефицит в Европа. Икономиката се е свила с 0.1% през тримесечието от юли до септември.

Самата инфлация обаче е основно предизвикателство за икономическия напредък, защото ограбва покупателната дарба на потребителите. ЕЦБ - сходно на други централни банки по света - сподели, че бързото повишение на лихвите е най-хубавият метод инфлацията да се сложи под надзор и да се избегнат още по-драстични ограничения след това. Декемврийската инфлация е увеличена поради края на енергийните дотации в Германия и Франция, които намалиха цените преди година.

Базисната инфлация, която изключва нестабилните цени на горивата и храните, се намали до 3.4% от 3.6% през ноември, съгласно данни на Евростат. Цифрата се следи от близко от ЕЦБ.

Инфлацията скочи в Европа, откакто възобновяване от пандемията COVID-19 оказа въздействие върху доставките на части и първични материали, а по-късно и когато Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 година, което докара до повишение на разноските за храна и сила. Оттогава Европа откри други други възможности за доставки на неруски природен газ за произвеждане на електричество, електроцентрали и отопление на домове, тъй че цените на силата се намалиха.

Европа и останалият свят са изправени пред нови забавяния и по-високи цени на потребителските артикули, защото офанзивите на йеменските бунтовници хуси изплашиха както най-големите компании за контейнерни транспорти в света, по този начин и енергийния колос BP да плават през Червено море и Суецкия канал.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР