Инфлацията ще продължи да расте, надяваме се със затихващи темпове

...
Инфлацията ще продължи да расте, надяваме се със затихващи темпове
Коментари Харесай

Пламен Димитров: Голяма част от работодателите увеличават заплатите с 20%

Инфлацията ще продължи да пораства, надяваме се със затихващи темпове през идващите месеци. Мартенските цифри ще са леко над 10%. Като погледнем стоките от първа нужда то там числата са към 18-20%, да не приказваме, че някой артикули са с 50% учеличение. Това съобщи в ефира на Нова тв Пламен Димитров, ръководител на КНСБ.

По думите му огромна част от работодателите усилват заплатите с 20% на чиновниците си.

Той посочи, че упованието за нарастване на приходите е напълно реалистично. „ Според допитванията ни до синдикалните структури всеобщо хората сега желаят от своите работодатели по места нарастване на приходите сред 10 и 15% и го получават”, добави Димитров, като даде за образец бранш „ Здравеопазване”.

Старши икономистът в „ Отворено общество” Георги Ангелов е на мнение, че българският бизнес няма различен излаз, в случай че желае да резервира работната си ръка, с изключение на да вдигне заплатите.

„ Инфлацията не е единствено негатив. Ние сме производител на зърно, слънчоглед, олио, метали. Изнасяме и големи количества ток - това са свръхпечалби за енергетиката. Това разрешава да не се подвига цената на семействата. Тоест, имаме изгоди от това, че се подвигат цените. И бюджетът печели от това”, посочи Ангелов.

По думите на старши икономиста страната самодейно може с данъчни облекчения да подтиква бизнесите, които подвигат цените по-бързо от инфлацията.

„ Ако желаеме да стигнем до крайния консуматор, това може да стане с еднократни помощи, както Германия. Ако желаеме по-продължителен развой - би трябвало да минем през заплатите, по-ниско облагане на налози и осигуровки. Бюджетът има пари, по-добре да ги използваме за нещо”, предложи Ангелов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР