Инфлацията притеснява гражданите на цяла Европа като тя е накарала

...
Инфлацията притеснява гражданите на цяла Европа като тя е накарала
Коментари Харесай

Инфлацията е стимулирала плащанията в брой и финансовата грамотност

Инфлацията тормози жителите на цяла Европа като тя е предиздвикала потребителите по-внимателно да наблюдават цените, да купуват артикули в промоция и да избират да заплаща в брой. Случващото се е асъдействало и за повишение на финансовата просветеност.

Такива заключения прави интернационалният снабдител на финансови услуги EOS Груп след последното си потребителско изследване. За 53% от европейците растящите темпове на инфлация водят до по-внимателно следене на цените, като 44% споделят, че от ден на ден се възползват от промоционални предложения, когато пазарят. В този подтекст, към три четвърти от интервюираните (73%) споделят терзания за финансите си, а младежите (групата на 18 до 34 години) от ден на ден обръщат внимание на това по какъв начин възнамеряват персоналния си бюджет.

" В изследването виждаме, че инфлацията оставя своя отпечатък върху настройките на потребителите и това е напълно обикновено, само че има и своята положителна страна, защото води до повишение на финансовата дисциплинираност при семействата ", разяснява Райна Миткова, шеф на EOS в България. " Последните данни на Европейската комисия са внимателно оптимистични, като годината е почнала по-добре от предстоящото. Виждаме го и по равнищата на събираемост в нашия бизнес, които общоприетоо са ефикасен знак за чувствителни стопански разтърсвания - сега при тях не означаваме проблеми. "

Освен по-отговорното отношение към персоналните финанси, изследването разкрива и промени в желаните способи на заплащане. Въпреки че по време на пандемията цифровите разплащания станаха по-популярни, 42% от европейците декларират, че са употребявали по-често пари в брой през последните шест месеца. Интересен е фактът, че тази наклонност визира и групата на младите, като половината от 18-34-годишните също по-често са употребявали пари в брой, наред с обичайно по-широкия набор от способи на заплащане, присъщ за тази възрастова група, означават от компанията.

Над половината от по-младата възрастова група декларира потребността си от повишение на финансовата просветеност. Това е много над междинното равнище (43%) и надвишава резултата за поколението на над 50-годишните (34%).

" Повишеното потребление на пари в брой от младежите е директно обвързвано със споделяната от тях потребност от повишение на финансовата им просветеност - те избират да боравят с пари в брой, защото по този начин по-лесно могат да разчетат разноските си ", споделя Тихомир Вълчев, шеф на EOS в България.

" В учебно заведение не се учим по какъв начин да управляваме средствата си, а това е също толкоз значимо, колкото и предмети като литература и математика и би трябвало да се учи още в началните класове ", добавя Райна Миткова, шеф на EOS в България. " С потребителското си държание младежите дават ясна поръчка, че този проблем би трябвало да бъде адресиран ", споделя тоя.

В партньорство с Dynata, експерт в онлайн изследванията, EOS организира онлайн анкета измежду 7700 консуматори в 13 европейски страни сред 3 и 9 февруари 2023 година Проучването се концентрира върху въпроса по какъв начин последните шест месеца са се отразили на моделите на ползване и финансовото състояние на респондентите.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР