Инфлацията остава устойчиво висока от почти две години, като някои

...
Инфлацията остава устойчиво висока от почти две години, като някои
Коментари Харесай

ЕЦБ оптимистично: Основната инфлация ще последва понижението на енергийните цени

Инфлацията остава стабилно висока от съвсем две години, като някои се притесняват, че е допустимо главната инфлация да остане над целевото ниво на ЕЦБ от 2 на 100, което евентуално ще провокира покачване на потребителските цени.

 

Отхвърляйки тези терзания, Лейн сподели, че главната инфлация, индикатор, изключващ сезонно неуверените цени, се е нараснала, защото високите енергийни разноски се калкулират в цената на всевъзможни артикули - от артикули до услуги. Този развой безусловно ще се обърне посоката си в този момент, когато цените на газа са още веднъж на равнищата отпреди войната в Украйна.

 

" Не мисля, че е симетрично, само че когато цените на силата спадат, главната инфлация следва този ход, тъй като се оказва по-малък напън, приближаващ от цените на силата, по-малък напън върху разноските за живот, и затова - върху номиналните нараствания на заплатите ", сподели Лейн по време на конференция.

 

" Средно заплатите се покачват по доста сдържан метод ", акцентира той. Ръстът на номиналните заплати се чака да доближи връх през актуалната година, само че въпреки всичко ще отнеме време до 2025 година, до момента в който действителните заплати се върнат на равнищата си от 2019 година

 

Според него грандиозната смяна на посоката на енергийните цени ще се отрази като отслаби главната инфлация, само че времето, належащо за този резултат и размерът му не са сигурни.

 

Междувременно шефът на Хърватската национална банка Борис Вуйчич, който е и член на управителния съвет на ЕЦБ, изрази прочут песимизъм по отношение на намаляването на инфлацията, като съобщи, че има подозрения, че ЕЦБ може да върне инфлацията до 2 на 100 през идните две години.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР