Индонезийско Борнео е мястото, където се отглежда кратом (Mitragyna speciosa)

...
Индонезийско Борнео е мястото, където се отглежда кратом (Mitragyna speciosa)
Коментари Харесай

Лекарство чудо или опасен наркотик

Индонезийско Борнео е мястото, където се отглежда кратом (Mitragyna speciosa) - от листата на дърво. Според някои е нещо като лекарство знамение, което лекува всичко - от опиоидна взаимозависимост до тревога. Според други е рискова нова мода и по никакъв начин не е безвредно, написа Агенция Франс Прес.

Основните му дейни съставки са митрагинин (mitragynine), митрафилин (mitraphylline) и 7-хидроксимитрагинин (7-hydroxymitragynine), като всичките се откриват в листата.

То е част от фамилията на кафето и се употребява в страните от Югоизточна Азия и Папуа Нова Гвинея от епохи. Популярно е поради свойствата си да облекчава болката, както и поради лекия си подтикващ резултат. Днес към този момент се продава на прахуляк - и се изнася по света - това провокира реакция в някои контролиращи здравни органи, които показаха опасения до каква степен е безвредна тази субстанция.

Кратом подтиква същите рецептори в мозъка като морфина, макар че създава доста по-слаб резултат.

" Вземам кратом и нямам никакви проблеми. Той оказва помощ да се отпуснете, лекува безсънието или пристрастеността към опиати ", споделя пред Агенция Франс Прес Фейзъл Пердана, който отглежда растението.

Густи Прабу, различен аграрни производител на кратом, който към този момент изнася по 10 тона от него месечно, се съгласява.

" Нашите предшественици използваха кратом и нямаше никакви странични резултати. Може да помогне за премахването на наркотичната взаимозависимост и за детоксикирането на хора ", счита той.

Но известността на това растение разсънва и разумни опасения - веществото не е минало през клинични тествания, проби, с цел да се проследят страничните му резултати

Кратом е неразрешен към този момент за приложимост в домашни условия в Индонезия, Малайзия и Тайланд, макар че Индонезия разрешава износа му в необработена форма.

Здравнитe управляващи в Съединени американски щати - страната, която сега е най-големият вносител на веществото - обвързаха използването на растението и неговите производни с поредност от смъртни случаи. Те насочиха предизвестие, че то може в допълнение да усложни така и така тежката опиоидна рецесия в огромни елементи от страната, която води до растеж в смъртните случаи.

Съставките в кратом са опиоди, които излагат потребителите на същите опасности за пристрастяване и гибел като противозаконните опиати, съгласно Агенцията за храните и медикаментите на Съединени американски щати.

Но за фермерите в Капуас Хулу, Западен Калимантан - център на производството - търсенето на кратом е толкоз огромно, че те са минали от обичайни култури като палмовото масло и каучука към развъждането на растението в плантации.

Близо 5 млн. американци употребяват кратом и броят им пораства. Данните са на Американската асоциация за кратом.

Данни от 2016 година сочат, че от района се изнасят по 400 тона всеки месец - на стойност към 130 млн. $ годишно при настоящи международни цени от 30 $ на кг.

Повечето консуматори на кратом го поръчват посредством онлайн платформи като " Facebook ", " Инстаграм " и китайския е-търговец " Алибаба ".

Интересът към различната медицина води и до засилено търсене на кратом в Европа и Америка, където растението нормално се употребява под формата на чай или в капсули.

В момента Съединени американски щати се борят с опиоидната зараза, провокирана в огромна степен от предписването на болкоуспокояващи, както и поради повишената приложимост на на опиати като хероин или синтетични разновидности като фентанил.

Кратом е законно вещество в 43 щата, само че здравните управляващи упорстват да има повече ограничавания и към този момент има предизвестие за вноса му, което значи, че товарът на корабите, които го носят в Съединени американски щати, може да бъде иззет.

В особено изказване от Агенцията по храните и медикаментите на Съединени американски щати предизвестиха потребителите да не го употребяват като показаха паника, че " наподобява кратом има характерности, които излагат потребителите на риск от пристрастяване и взаимозависимост ".

Учените считат, че макар че кратом има някои положителни свойства, растението е проучване доста малко.

" То има огромен капацитет като лекарство за болежка и за опиоидна привързаност като се има поради неговага фармакология и евентуалната му досегаемост ", споделя Майкъл Уайт, началник на катедрата по фармацевтична процедура в Университета на Кънектикът.

" Обещаващо е, само че не е изпитано и потвърдено ", прибавя той.

Неговите бранители упорстват, че то е безвредна опция на предписваните медикаменти и може да помогне на пристрастените към опиоиди.

" При записаните 44 смъртни случаи, в които има приложимост на кратом, при тях е имало вземането на разнообразни опиати ", твърди Райън Люнг, представител на лобиращата за кратом организация Ботанически учебен алианс.

Засега производителите в Индонезия чакат да видят по какъв начин ще се развие битката за регулация в Съединени американски щати.

Реколтата през 2017 година беше слаба поради неприятното време, а износът по-малък поради заплахата от салмонела. Първоначалните данни сочат, че през 2018 година е имало скок в износа.

Растението кратом е неразрешено от закона в България, както и от националните законодателства на доста други страни. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР