Индонезийският селскостопански производител Таупик Рисмаван е притеснен за своята реколта

...
Индонезийският селскостопански производител Таупик Рисмаван е притеснен за своята реколта
Коментари Харесай

Кафето поскъпва - и заради дъждовете, и заради сушата

Индонезийският селскостопански производител Таупик Рисмаван е обезпокоен за своята годишна продукция от кафе. Той има ферма в Сумеданг на към 200 кмот столицата Джакарта, написа, базирайки се на Reuters.

След като губи половината си годишна продукция поради несъразмерните превалявания, в този момент той е изправен пред различен проблем поради метеорологичните условия – почвата може скоро да изсъхне прекомерно доста поради сушата, породена от Ел Ниньо.

Метеорологичния феномен обикновенo води със себе си продължителнo горещо и изсъхнало време в тропическата страна.

“Ние се опасяваме не от спада на продукцията от кафе по време на дългия изсъхнал сезон, а от това, че този интервал може да убие дръвчетата и по-късно да чакаме още четири години, с цел да отгледаме нови. Ще би трябвало да изготвим проект за напояване, ” споделя той.

Прекомерните превалявания към този момент намалиха производството от кафе на Индонезия до най-ниското му равнище от повече от десетилетие. Страната е четвъртият максимален производител в света, тъй че възможен спад в реколтата може да увеличи в допълнение цените в международен мащаб.

През 2023 година цената на кафето набъбна с над 40%, достигайки рекордно високо равнище през юни.

От метеорологичната организация на Индонезия BMKG споделят, че Ел Ниньо към този момент визира над две трети от страната, включително и произвеждащите кафе райони на остров Ява и елементи от Суматра.

“В момента действаме внимателно, тъй като има възможност в интервала август – октомври кафето да стане необичайност в Индонезия, съгласно нашите исторически данни, което, несъмнено, ще докара до нарастване на цените ”, споделя Корнелиус Суанга, притежател на компанията за производството на кафе Kopikina.

Почти всички плантации за кафе в Индонезия се отглеждат от дребни фермери, като Рисмаван. Те употребяват обичайни способи за засаждане и лимитирани количества торове.

Много от кафеените дървета са остарели, като някои от тях са засадени преди повече от две десетилетия.

Правителството оказва напън върху селскостопанските производители да засаждат още веднъж дървета, включително като дава разсад, субсидира закупуването на торове и отпуска заеми с ниски лихви.

Въпреки това, едвам 2% от общата повърхност с плантациите за кафе са засадени още веднъж от 2018 година насам, съгласно формалните данни.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР