Индийският министър-председател Нарендра Моди и президентът на САЩ Джо Байдън

...
Индийският министър-председател Нарендра Моди и президентът на САЩ Джо Байдън
Коментари Харесай

Моди и Байдън изтъкнаха силното и трайно партньорство между Индия и САЩ

Индийският министър-председател Нарендра Моди и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън акцентираха " мощното и трайно партньорство " сред страните си след среща, минала при закрити врата за публицистите, предадоха Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Днешните диалози сред двамата ръководители бяха продължение на срещата сред тях през юни, когато Моди беше признат с огромна пищност на държавно посещаване в Белия дом.

И тогава и в този момент водачите на Съединени американски щати и Индия акцентираха на това да подчертаят мощните двустранни партньорски връзки.

В общото им официално съобщение след срещата се показва, че Моди " няма самообладание " следващата година да одобри още веднъж американския президент за срещата на Четиристранния разговор за сигурност.

Този формат, който е доста скъп за Вашингтон и е по-известен под акронима КУАД, събира на едно място Индия, Съединени американски щати, Австралия и Япония по въпросите на сигурността.

По време на срещата двамата водачи са се обединили, съгласно прессъобщението им, към общата оценка, че срещата на върха на Г-20 ще " способства за постигането на общите цели " на икономическо ниво, в частност посредством надълбоко реформиране и подсилване на мултилатералните банки за развиване, което е и огромната цел на Байдън в Делхи.

Те допълниха, че показват поддръжката си за " свободен и отворен " Индо-тихоокеански район - внимателната дефиниция, която администрацията на Байдън постоянно употребява за наказание на китайските упоритости в района.

Двамата дадоха обещание и да продължат започнатите по време на държавното посещаване на Моди планове в софтуерния, промишления и отбранителния бранш.

Байдън повтори, че поддържа даването на непрекъснато място на Индия в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Изключително знаковата среща провокира разногласия поради това, че публицистите, отразяващи работата на американския президент, не бяха позволени до нея, което е извънредно.

Индийското държавно управление популяризира инсталирани фрагменти, на занимателен каданс и без тон, на които Байдън и Моди водят изчерпателен диалог в резиденцията на хиндуисткия националистически министър председател.

" Индия остава страна в градеж ", що се отнася до демокрацията и човешките права, сподели съветникът в Белия дом Кърт Кембъл на брифинг след срещата. " Ключът тук е да поддържаме разговор, учреден на взаимно почитание, и да се надигнем пред някои провокации с известно примирение, предвид на проблемите, които имахме в нашат лична страна. "

В прессъобщението си Байдън и Моди декларират, че поддържат общите полезности като " свободата, демокрацията, правата на индивида, даването на еднакъв достъп и плурализма ".

Недопускането на публицисти провокира недоволството на американските кореспонденти от така наречен " пул на Белия дом ".

Байдън " е уверен, че свободата на печата е един от жалоните на нашата народна власт ", увери представителят на Белия дом Карин-Жан Пиер съпътстващите президента репорери, които показаха недоволството си по време на полета на американската делегация към Индия.

Те останаха пред вратите на резиденцията на индийския министър-председател.

Достъпът на публицистите до сходни двустранни срещи в коридорите на огромни конгреси поначало е извънредно следен и стеснен, само че рядко се случва въобще да няма подобен, показва Франс прес.

Така нареченият пул (pool) - упълномощените към Белия дом публицисти, които съпровождат американския президент при пътуванията му - в множеството случаи е допускан най-малко до началото на сходни срещи лице в лице, с цел да чуят предстадвителите на медиите встъпителни изказвания, да създадат няколко фотоси и да зададат въпроси.

Осемдесетгодишният демократ показва себе си като най-ревностния бранител на демокрацията и главните права и свободи на интернационалната сцена, отбелязва Франс прес.

" Налага се да съгласуваме параметрите и протокола за сходни срещи с домакина ", изясни съветникът по въпросите на националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан по време на диалога с недоволните представители на медиите на борда на президентския аероплан " Еър Форс 1 ".

Той даде обещание след срещата да бъде публикувано " в детайли и транспарантно " прессъобщение.

През юни, когато Моди бе признат в Белия дом, се случи и нещо доста рядко, в случай че не и невиждано: хиндуисткият националистически министър председател на Индия отговори на конференция на американски публицист.

Репортерът го попита за обвиняванията в репресии против мюсюлманите и властнически уклон, отправени от редица неправителствени организации и Организация на обединените нации.

" Всяка дискриминация е изцяло несъвместима с демократичните полезности на Индия ", сподели в отговор Моди.

Впоследствие Асоциацията на кореспондентите в Белия дом излезе с изказване, в което отбрани журналистката, задала въпроса - Сабрина Сидики, от " ожесточената акция на интернет тормоз, в това число от страна на хора, свързани с индийския министър председател ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР