Индексите на оборота в услугите отбелязаха спад през второто тримесечие

...
Индексите на оборота в услугите отбелязаха спад през второто тримесечие
Коментари Харесай

Спад в оборотите на услугите заради COVID-19

Индексите на оборота в услугите означиха спад през второто тримесечие вследствие на отрицателния резултат от коронавирусната пандемия и въведените поради нея през този интервал строги ограничаващи ограничения, демонстрират предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексите на оборота в услугите обгръщат дейностите включват секторите „ Транспорт, депозиране и пощи “, „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; Далекосъобщения “ и „ Други бизнес услуги “.

Най-драматичен срив регистрират оборотите при "Въздушен превоз " и при "Туристическа агентска и операторска активност ".

Общият показател на оборота за бранш „ Транспорт, депозиране и пощи “ понижава на сезонно-изгладена през интервала април - юни с 21,8% по отношение на първото тримесечие на годината, като максимален спад от цели 66,4% се следи при "Въздушен превоз ", до момента в който при "Пощенски и куриерски услуги " се регистрира нарастване с 8,4 на 100.

В същото време общият показател на оборота за бранш "Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; Далекосъобщения " понижава на тримесечна база с 4,4%, като най-важен спад с 51,1% е регистриран при "Производство на филми и телевизионни излъчвания. При "Информационни услуги " и "Далекосъобщения " обаче се следят нараствания надлежно с 4,6% и с 2,9%.

При други бизнес услуги се следи понижение по отношение на предходното тримесечие при всички действия, като максимален спад е регистриран при "Туристическа агентска и операторска дейност; други действия, свързани с пътувания и резервации “ (срив със 71,2%), и при "Рекламна активност и изследване на пазари " (спад с 30,9%).

Спрямо второто тримесечие на 2019 година общият показател на календарно изгладените данни на оборота в бранш "Транспорт, депозиране и пощи " понижава с 18,5%, като максимален спад записва "Въздушен превоз " (с цели 64,1%) и "Воден превоз "(с 42,85) при нарастване само в "Пощенски и куриерски услуги " (повишение с 21,6%).

Индексът на оборота в бранша "Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; Далекосъобщения " обаче нараства през второто тримесечие с 3,9% по отношение на година по-рано, като най-важен растеж се следи при "Информационни услуги " (с 12,2%) и "Далекосъобщения " (с 11,8%), до момента в който най-значим спад е регистриран при "Производство на филми и телевизионни излъчвания, звукозаписване и издаване на музика “ (понижение с 52%).

Най-драматичен срив с 94,6% по отношение на второто тримесечие на 2019 година бележи общият показател на оборота при "Туристическа агентска и операторска дейност; други действия, свързани с пътувания и резервации ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР