Имунолог пое вероизповеданията, брокер начело на е-управлениетоНоваци са начело на

...
Имунолог пое вероизповеданията, брокер начело на е-управлениетоНоваци са начело на
Коментари Харесай

Ковачи на закони с чудни занаяти

Имунолог пое вероизповеданията, брокер отпред на е-управлението
Новаци са отпред на множеството от непрекъснатите комисии в Народното събрание

Да не бъде гумен щемпел на изпълнителната власт, да се върне престижът на Народното събрание и Народното събрание да е действителен ковач на законите даде обещание новото болшинство от четири партии при старта на 47-ото Народно събрание.

В същото време съгласно политически наблюдаващи, изборът на ръководители на непрекъснатите комисии в Народното събрание остави чувството, че се търсят постове за значими за партиите фрагменти.

Преглед на шефските постове в комисиите демонстрира, че отпред на огромна част от тях са новаци, с просветителни квалификации и кариерно развиване, които нямат нищо общо с поверените им ресори. След траялото два дни и повече от 12 часа гласоподаване на 24-те непрекъснати комисии, незабавно пристигнаха и предизвестия от депутати с дълъг стаж в Народно събрание, че е рисково да се поверяват виновни и тежки ресори на хора без никакъв опит и без нужната подготовка. Изразени бяха и подозрения, че е допустимо работата по законите да забуксува, както и да се появят противоречиви и спорни проектозакони.

Нотариус оглави правораздаването в Народно събрание



Една от сферите, в която сегашните ръководещи оповестиха, че ще извършат дълбока промяна бе поверена на Милен Матеев от “Продължаваме промяната”, който в продължение на 20 години работи като нотариус в Дряново. Два мандата е бил заместник-председател на Апелативна гилдия - Велико Търново, както и на Нотариалната камара на Република България.

За правосъдната промяна с изключение на политическа воля е належащо и квалифицирано болшинство, което е мъчно постижимо. Промените в правосъдната власт постоянно са свързани с остри конфликти на ползи и лобита на главните политически сили. Матеев няма опит на такова ниво, а надали има и подготвеност за коментираните промени, считат адвокати, минали през Народното събрание.

Икономист в обществената сфера



30-годишният икономист Искрен Арабаджиев, който преди да влезе в 47-ото Народно събрание от “Продължаваме промяната”, беше зам.-кмет на столичния регион “Студентски” от Демократична България, оглави обществената комисия. Арабаджиев приключва Софийския университет “Св. Климент Охридски”, където получава образователно-квалификационна степен бакалавър по компетентност “Икономика”, а по-късно се дипломира като магистър в компетентност “Счетоводство и одит”.

От групировката на Кирил Петков и Асен Василев настояват, че Арабаджиев разполага с “опит в областта на налозите, счетоводството и финансите в разнообразни интернационалните компании, както и в обществения бранш, като част от управлението на общинската администрация в София”. Предстои да забележим дали това ще се окаже задоволително за тежката му служба.

Сериен бизнесмен управлява спецслужбите



Комисията, която управлява спецслужбите и използването на СРС, ще се оглавява на ротационен принцип от парламентарните групи. Първият є ръководител е Калоян Икономов от Политическа партия, който от групировката разказват като “сериен бизнесмен, икономист и инвеститор”, а бизнес начинанията му обгръщат сфери като “възобновяеми енергийни източници, цифрови технологии, земеделие, козметика”. Калоян Икономов е наследник на починалия Тони Икономов, който в зората на демокрацията бе измежду крупните предприемачи в морската столица.

Притежаваше солната компания “Канотранс”, дружество за козметика и битова химия с филиали в Украйна. Синът му Калоян наследи бизнеса. Той взе участие в ръководството на над 20 компании, множеството от които са регистрирани в Североизтока и се занимават с планиране на ветропаркове и други ВЕИ, с търговия, а през последните години реализира и посредническа активност сред задгранични софтуерни експерти и български компании. С татко си бяха съинвеститори в градежа на “Галерия мол” във Варна, който продадоха още на степен план.

Калоян Икономов е приключил Руското учебно заведение във Варна с профил италиански език. Придобива бакалавърска степен от Университета в Кент /Англия/, а след това магистърска по бизнес администрация в Чикагския университет. До момента не беше се занимавал с политика.

PR против корупцията



Завършилият “връзки с обществеността” Михал Камбарев оглави комисията по предварителна защита и противопоставяне на корупцията. От Политическа партия показват професионалния му път по следния метод: “Камбарев заема разнообразни управителни позиции и е част от Асоциацията на българските водачи и бизнесмени.” В биографията на Камбарев е посочено, че е съосновател и шеф на IT компания, която работи в областта на недвижимите парцели.

Цялата предизборна акция на Кирил Петков мина под слогана “нулева приемливост към корупцията” и по тази причина и упованията към отрасловата комисия в Народно събрание са огромни.

Бизнес анализатор във външната политика



Странен е и изборът на Венцислава Любенова от Политическа партия за ръководител на комисията по външна политика. Посочено е, че е приключила “международен бизнес” в Института по технологии в Дъблин, Ирландия. Тя е и магистър по “Глобални осведомителни технологии и системи”.

Като съответна професионална активност от групировката показват “бизнес анализатор по осведомителни технологии във фармацевтичната индустрия”. Любенова е съпредседател на партия Волт. Едва ли професионалните квалификации на Любенова ще и оказват помощ в региона на външната политика, където един от най-наболелите въпроси и редактирането на декларацията на 44-ото Народно събрание за районен съд Македония.

С две комисии под мишница



За началник на комисията по енергетика беше определен Радослав Рибарски от Политическа партия. Той е и ръководител на анкетната комисия за въпросите на енергийната рецесия. Рибарски е приключил МИО, а от групировката го показват като “специалист по енергийни вложения, като развива редица интернационалните енергийни проекти”. Преди да стане народен представител Рибарски работи по планове в “Енергоремонт-Гълъбово” АД. Дружеството е профилирано в произвеждане и създаване на котелно съоръжение за Топлоелектрическа централа. Бил е търговски шеф на българско сдружение, профилирано в произвеждане и създаване на серопочистващи съоръжения и индустриално съоръжение за отклоняване и ликвидиране на димни газове и флуиди.

Фен на Крумовите закони в културата



Сценаристът на Слави Тошко Йорданов оглави комисията по просвета и медии, а изборът му провокира остри реакции освен измежду сътрудниците му в Народното събрание, само че и измежду журналистическата колегия. Любен Дилов-син реагира стремително с отвод да влезе в ръководената от фрагмента Йорданов комисия.

Журналистически Неправителствени организации започнаха подписки против него. Причина са непремерените му изявления. Заради лапсус на ефирен публицист Йорданов разгласи: “Ако бяхме в Крумова България, за тази неистина щяха да липсват елементи от тялото на това момче с микрофона”.

Имунолог във вероизповеданията



Професорът по имунология Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ бе определен за ръководител на комисията по правата на индивида, вероизповеданията и жалбите на жителите. Интересите на Чорбанов, който работи в Българска академия на науките са ориентирани към създаване на ваксина против Коронавирус. Ученият надали е най-подходящият избор за началник на комисията по вероизповедания.
Още недоразумения
Участник в Big brother, който твърди, че се е занимавал и с търговия на акции на Нюйоркската фондова борса, Кирил Симеонов от Има Такъв Народ оглави комисията по е-управление. Мандатоносителят на Политическа партия Настимир Ананиев, чиято парламентарна активност до момента бе съсредоточена в промени на закона за придвижване по пътищата, в този момент оглави комисията по районна политика. Професионалният опит на Ананиев е обвързван с набиране на студенти за ирландски лицей, където е работил като маркетингов шеф. Завършилият съветска лингвистика Манол Генов от Българска социалистическа партия е отпред на комисията по околна среда, а съпартиецът му Борислав Гуцанов, който е приключил Висшето военноморско учебно заведение “Никола Йонков Вапцаров” оглави транспортната комисия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР