Имотният бум не спря дори и през лятото, когато по

...
Имотният бум не спря дори и през лятото, когато по
Коментари Харесай

Надуват ли банките ипотечен балон

Имотният взрив не спря даже и през лятото, когато по традиция до момента ползите към покупка на жилища спадаше. Според данните на Българска народна банка през юли са изтеглени нови 180 млн. лева ипотечни заеми, а общият им размер за първи път е прескочил 13 милиарда лева и към този момент доближава 13.125 милиарда лв.. За една година размерът им се е нараснал с 15.1 на 100.

Големият растеж на продажбите се дължи най-вече на столицата. Търсенето на парцели в София е скочило с 37% за последната година. Коментирайки голямото строителство на нови жилища в столицата, брокери се майтапят, че процесът ще спре едвам когато всички българи се преселят в най-големия град.

Расте пазарът на недвижими парцели и в шестте най-големи града в страната, които дружно генерират 38% от всички покупко-продажби за полугодието - с два процентни пункта повече по отношение на тези отпреди две години.

На най-големия пазар - в София са подписани 16 419 покупко-продажби.

Полугодието на тази година се дефинира като най-силното за брокерите от 2009 година насам.

За вложенията в парцели спомагателен фактор са и положителните условия за ипотечни заеми, които дават банките. Хората се боят да купуват „ на зелено “, само че са привлечени от преференциалните цени. В напълно начален стадий цената може да е с до 20% по-изгодна, в сравнение с след Акт 16. 

Според някогашния ръководител на бюджетната комисия в 46-ото Народно заседание Любомир Каримански рекордното повишаване на жилищните заеми и несъществуването на мораториума по заемите основава заплаха към ипотечното кредитиране. Затова е належащо час по-скоро да има ясна картина както за ипотечните заеми, по този начин и за тези за корпоративния бранш и физическите лица, споделя той. Финансистът обръща внимание, че сега нито една обществена институция не споделя каква инфлация се планува и по какъв начин би дала отговор при положение на струпване на необслужвани заеми както поради ипотечното кредитиране, по този начин и при заемите на физическите лица. Всички обаче са уверени, че няма риск за банковия бранш в страната, само че би трябвало да се внимава, споделя той.

Банкерите към този момент не са разтревожени.

Едва ли има банка, която да не си дава сметка за действителното положение на нещата. Още повече, че имаме обица на ухото от огромния балон, който се разду през 2006/7 година, около приемането на България в Европейский съюз , разяснява извънредно за „ БАНКЕРЪ ” Асен Ягодин, член на управителния съвет и изпълнителен шеф на Пощенска банка. Той напомни, че при тогавашната рецесия конкуренцията доведе дотам, че всеобщо се отпускаха ипотечни заеми в размер еднакъв на цената на покупко-продажбите. В момента банките търсят наложително самоучастие и то варира от 20 до 30% от цената на покупко-продажбата. Като втора причина за непоклатимост Ягодин уточни, че приходите, финансовите благоприятни условия на клиентите са много по-големи и банките се концентрират върху тях, върху способността да се заплаща заема, а не толкоз върху жилището като поръчителство. 

Ягодин призна, че растежът на жилищните заеми е висок, само че това се случва единствено в огромните градове като София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, където парцелите са задоволително ликвидни. Като четвърто доказателство за устойчивост  банкерът уточни обстоятелството, че банките съумяха в точния момент да се изчистят от огромна част от неприятните си заеми и в този момент работят на чисто, което е един спомагателен амортисьор, който би смекчил възможни пазарни разтърсвания.

Попитахме и финансиста Емил Хърсев дали не вижда опасност в темповете на повишаване на ипотечните заеми. „ Внесен е боязън ”, разяснява сбито обстановката той. Западни аналитици приказват страхотии, тамошните публицисти ги повтарят, а тук, в България, доста хора придвижват опасенията им. „ Няма свръхкредитиране ”, безапелационен бе Хърсев пред „ БАНКЕРЪ ”.

Българска народна банка обаче наподобява обезпокоена. Зapaди yдapнoтo cпecтявaнe нa бизнeca и xopaтa в пocлeднaтa гoдинa и пoлoвинa и нaтpyпaнитe oгpoмни ĸoличecтвa cвoбoдни cpeдcтвa в бaнĸитe, финaнcoвитe инcтитyции вeчe cмeĸчaвaт cтaндapтитe cи пpи oдoбpявaнeтo нa мoлби зa ĸpeдити. Toвa e видимo ĸaĸтo пpи зaeмитe зa бизнeca, тaĸa и пpи тeзи зa дoмaĸинcтвaтa, нo нaй-cъщecтвeнo e пpи жилищнитe ĸpeдити. Toвa cтaвa яcнo oт втopия зa гoдинaтa иĸoнoмичecĸи дoĸлaд нa Бългapcĸaтa нapoднa бaнĸa.

Ocвeн виcoĸaтa лиĸвиднocт, БHБ oтчитa ĸaтo фaĸтop зa cнижaвaнeтo нa ĸpитepиитe и силната ĸoнĸypeнция нa бaнĸoвия пaзap в Бългapия.

" Πo-cлaбaтa cĸлoннocт нa бaнĸитe ĸъм pиcĸ e пpoдължилa дa влияe зa зaтягaнe нa ĸpeдитнaтa им пoлитиĸa пo oтнoшeниe нa фиpмeнитe и пoтpeбитeлcĸитe ĸpeдити, дoĸaтo пo-cилнaтa cĸлoннocт ĸъм pиcĸ e блaгoпpиятcтвaлa пoлитиĸaтa им пo oтнoшeниe нa ĸpeдититe зa пoĸyпĸa нa жилищe “, пишe в дoĸлaдa нa БHБ.

Ако се обърнем към „ ипотечния взрив ” по света и у нас, се оказва, че България не е изключение.

Цените на парцелите в международен мащаб се покачиха с най-големите си темпове от първото тримесечие на 2005 година. Бумът на имотния пазар продължава и през второто тримесечие на 2021 година, откриха от Knight Frank. Тяхното проучване, което обгръща 55 страни демонстрира, че междинното повишаване в цените възлиза на 9.2%.

Страната ни заема 25-а позиция в света, като цените на парцелите регистрират растеж от 7.5% за последните 12 месеца до юни. От началото на годината е налице покачване от тъкмо 5%, а през последното тримесечие се следи растеж от 3.2 на 100.

Да се опитаме да съпоставим няколко предложения за ипотечни заеми при стойност на парцела 150 хиляди лева и размер на заема 100 хиляди лева за 20 години.

Алианц банк България предлага заема при рента от 2.64% и ГПР от 2.81 на 100. Това значи месечна вноска от 536.75 лева и общо заплащане на 130 319.79 лв. измежду приключване на периода на заема.

При Д Банк лихвата е още по-ниска – 2.40%, само че действителната му цена е 2.74 %. Месечната вноска е 525.04 лева, а сумата, която ще се изплати е 132 057.00 лв..

Ипотечен заем на ЦКБ се предлага при рента от 2.60% и ГПР – 2.71 на 100. Месечната вноска е 534.79 лева а общата дължима сума – 129 194.98 лв..

Разбира се, това са основните характерности на избрани заеми. Но те се отпускат при избрани условия – условие за несъмнено равнища на остатъчен приход, превеждане на работната заплата в банката, закупуване на избрани спомагателни услуги на банката или на финансовата група, от която тя е част. Така че за тези на пръв взор доста преференциални условия се крие плетеница от условия и не всеки претендент може да отговори на тях и да ги получи.

Скитането из дебрите на банковите предложения води до съвсем цялостна несравнимост. Затова е значимо всеки кредитоискател да почука на вратите на няколко банки, с цел да му „ ушият костюм по размер ”, както обичат да споделят банкерите.

 

Каре

200 хиляди жилища пустеят

В България през първите 6 месеца на 2021 година са продадени над 60 000 нови жилища. Така в парцели от началото на годината са били вложени не по-малко от 6 милиарда лв.. В същото време банките са раздали под формата на ипотеки към 1 милиард лв.. Това споделя Никола Янков, ръководещ съучастник в Експат Капитал и ръководител на борда на шефовете на Експат Асет Мениджмънт. 

Повечето покупки на жилища сега се вършат с капиталова цел, твърди Никола Янков. Той обръща внимание, че единствено в София към този момент има над 200 000 празни жилища и тази численост пораства поради продължаващото строителство. Това е балон, безапелационен е Янков.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР