Името на Райна Бачева не за първи път попада в

...
Името на Райна Бачева не за първи път попада в
Коментари Харесай

Уволниха прокурорка, осъдена за склоняване на своя колежка да прекрати дело срещу врачка

Името на Райна Бачева не за първи път попада в медиите поради опити да оказва напън по разнообразни проблеми
Прокурор Райна Бачева от районната прокуратура в Перник, наказана за склоняване на своя колежка да приключи дело против гадателка, бе дефинитивно освободена от правосъдната система. Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата на обвинителката против решението на Прокурорската гилдия, с което е уволнена заради осъждането ѝ, без значение от обстоятелството, че е поискала обновяване на наказателното дело против нея, съобщи.

На 6 юли 2023 година Върховният касационен съд остави в действие присъдата на апелативните съдии, с която Бачева е наказана условно на 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен период поради това, че е склонявала своя колежка да приключи дело против гадателка, както и за осуетено следствие за случай на пътя. Пет дни по-късно - на 11 юли, Бачева внася в Прокурорската гилдия искане да бъде освободена от правосъдната система.

На 21 юли с.г. тя подава още една молба за овакантяване като показва, че от медиите научила за влязлото в действие неоправдателно решение против нея.

След три дни - на 24 юли, следва трета молба от Бачева, този път към този момент не желае да напуща, а моли Прокурорската гилдия да отсрочи освобождението ѝ, тъй като е поискала обновяване на наказателното дело против нея, както и искане за прекъсване на осъществяването на присъдата.

На 25 юли Комисията за атестирането и състезанията е разгледала първите две молби - за овакантяване, като взема решение да предложи на Прокурорската гилдия да ги остави без почитание.

На идващия ден - 26 юли, се организира съвещание на Прокурорската гилдия, на което се вземат няколко решения по отношение на Райна Бачева. Най-напред колегията оставя без почитание подадените от нея две оставки, както и молбата за отсрочване на решението за освобождението ѝ поради настояването за обновяване на делото, а по-късно единомислещо взема решение да я уволни поради влязлата в действие неоправдателна присъда.

Бачева апелира решенията пред Върховен административен съд, където са формирани две каузи. Едното е за двете оставки, а другото е за освобождението ѝ и отхвърли този въпрос да бъде отсрочен. Първото е спряно, до момента в който не завърши второто, по което в този момент тричленен състав отхвърля жалбата на Бачева. 

Върховен административен съд показва, че с влизането в действие на 6 юли 2023 година неоправдателна присъда са налице предпоставките на член 165, алинея 1, т. 3 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ), съгласно който магистрат се освобождава от служба с влизане в действие на присъда, с която е наложено наказване отнемане от независимост за съзнателно закононарушение.

В съответния проблем към датата на решението на Прокурорската гилдия са изпълнени предпоставките на член 165, алинея 1, т. 3 от Закон за съдебната власт, показва Върховен административен съд и добавя, че въпросното решение е признато в изискванията на обвързана подготвеност. Това е по този начин, тъй като след влизане в действие на неоправдателната присъда, за Райна Бачева не съществува правна опция да продължи да реализира пълномощията си като прокурор, споделя тричленният състав.



Разследването за въпросната гадателка, представяща се като Гюлшен, потегля от роман на студент, борил се живота на майка си, за което дал голяма сума пари. Впоследствие против врачката са подадени тъжби и от други хора. 

 тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров внесе в Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет искане за краткотрайно премахване от служба на прокурор Райна Бачева, тогава практикуваща в Районната прокуратура в Благоевград. Искането на Цацаров е във връзка с повдигнатото ѝ обвиняване за разстройване на наказателно гонене по отношение на лице, предизвикало междинна телесна щета по несъобразителност при пътно транспортно произшествие.

През 2017 г. името на Бачева се завъртя в медиите и покрай ходатайстване от нейна страна да бъде назначен на работа неин приятел в охранителна фирма в Благоевград. 

А през 2016 г. пък Райна Бачева влезе в новините поради приучване на служител на реда, който да прикрие пътно нарушаване на сина ѝ, като му наредила " повече този автомобил да не се стопира ". 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР