Имената на две от най-големите в света компании и лидери

...
Имената на две от най-големите в света компании и лидери
Коментари Харесай

Paradise Papers разкриха данъчните трикове на Apple и Nike

Имената на две от най-големите в света компании и водачи в своята област на активност - Apple и Nike, се появиха в " Панамските досиета " 2 или така наречен " Райски досиета " (Paradise Papers).

Според информацията, разкрита от Международния консорциум за журналистически следствия (ICIJ), и двете компании са търсили и употребявали хитроумни способи да си спестят заплащане на налози, като са прекарвали средства през места, наричани " данъчен парадайс ".

За Apple спасението от данъчните е бил остров Джърси. Това се е случило, откакто преди три години Европейската комисия обърна внимание на Ирландия за това по какъв начин разрешава на софтуерния колос да си " икономисва " от налози, а през предходната година Европейска комисия наложи санкция от 13 милиарда евро, които Ирландия би трябвало да си събере от Apple. Ирландия, както и Apple апелираха това решение, а неотдавна стана ясно, че Дъблин въобще не бърза да събира дължимото съгласно Европейска комисия и по тази причина Брюксел се обърна към Европейския съд. Затова компанията на Стив Джобс е почнала да търси избавление. И изборът е бил остров Джърси. Там, надалеч от данъчните, Apple е трансферирала повече от 128 милиарда $ облага, за които другояче е трябвало да заплати налози в Съединени американски щати.

Подобно на Apple, и Nike е намерила остроумен метод да пести много налози. Американската компания за спортни артикули е съумяла да се отърве от заплащане на милиарди долари налози в Европа, като е прехвърляла облагата си през разнообразни дъщерни компании. С помощта на малка врата в законодателството в Холандия, Nike е платила много по-малко от налозите, които в действителност е трябвало да заплати в Европа. Две компании със седалища в Холандия " концентрират всички европейски доходи " на Nike и по този начин разрешават на компанията да избегне налога върху облагата в страните, където фактически продава своите маратонки и други спортни артикули. На процедура американската компания заплаща сама на себе си правото да употребява личната си марка и по този начин съумява да понижи изкуствено облагите си и да понижи налозите си. Схемата стартира да работи през 2014 година. Тя е разрешила на Nike да понижи доста данъчното си облагане като цяло от 24% на 16% за три години.

Осемнайсет месеца след разкриването на така наречен " Панамски досиета “, ICIJ стартира разкриването на така наречен „ Досиета от парадайса “, които демонстрират тактиките за заобикалянето на данъчните отговорности, които обаче не са безусловно противозаконни.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР