Имате ли желание да издебнете и гръмнете слон? Вероятно не.

...
Имате ли желание да издебнете и гръмнете слон? Вероятно не.
Коментари Харесай

Психология на трофейния лов: Защо някои хора убиват животни за спорта

Имате ли предпочитание да издебнете и гръмнете слон? Вероятно не. Но на някои хора би им харесало.

Наскоро в Лас Вегас се организира най-голямата в света Конвенция за трофеен лов, проведена от Safari Club International, авторитетна ловна група, основана в Съединени американски щати. Участниците в нея могат да наддават на търг за опцията да отидат на лов за полярни мечки, като част от събраните средства са предопределени за битка с проектите на държавното управление на Обединеното кралство да забрани лова.

Предложените от управляващите на Острова нови закони ще бъдат едни от най-строгите в света: те ще не разрешават вноса на трофейни мъртви животни освен от „ огромните пет “ най-желани и ловувани типа – лъвове, леопарди, слонове, носорози и биволи – само че също по този начин и от към 7000 други застрашени и изчезващи типове.

Трофейните ловци (хора, които не ловуват, за храна, а за удоволствие) заплащат огромни суми пари, постоянно десетки хиляди долари, с цел да пътуват по света и да убиват диви животни. Може би мнозина към момента помнят убийството на лъва Сесил през 2015 година в Зимбабве? Той бе обстрелван в продължение на доста часове с лък и стрели, преди да бъде погубен, а по-късно одран и обезглавен от ортодонт и буен ловджия от Минесота.

 Cecil the lion at Hwange National Park (4516560206)

Сесил, 2010 година

Самите ловци настояват, че ловът на огромни животни е неразделна част от нашето еволюционно минало – че е част от нашата човешка ДНК.

Но антропологичните проучвания демонстрират, че ловът обезпечава прекалено много храна едновременно, което не е безусловно хубаво нещо.

Едно изследване в този момент предлага друго еволюционно пояснение на желанието за лов, наречено „ Теория за скъпите сигнали “. Според тази доктрина при предците ни мъртвата плячка е била елементарно видим сигнал за уменията и смелостта на ловеца и затова е увеличавала обществения му статус измежду членовете на обществената група (а може би и пред самия ловец).

За да получат по-ясна визия за психическите мотивации на ловците, откриватели проучват 455 ловни истории от онлайн ловни конгреси, като избират 2864 обособени изречения от тези истории, с цел да разпознават аргументите ловците да се усещат задоволени след лова си.

Те откриват, че „ достижение “ е най-често срещано, следвана от „ благодарност “ към животните (включително „ обич “ към животните, които убиват) и „ принадлежност “ – чувството, че са част от общественост от ловци и произлизащото от това подсилване на обществените връзки.

 Professional stalker standing next to red deer stag Ardnamurchan Estate Scotland darker 01

Друго изследване проучва невербалната връзка на ловците, изключително типа на усмивката на ловеца на фотосите с улова в обществените медии. В него учените откриват, че усмивки, които показват „ същинско наслаждение “, са доста по-чести, когато индивидът се е снимал с месоядно животно за сметка на тревопасните, и когато плячката е огромна, а не дребна. Така те стигат до заключението, че проучването им акцентира значимостта на концепцията за вътрешното възприятие за достижение у ловците при трофейния лов.

Тези усмивки са освен това от симптом на наслаждение: в тях има и обществено обръщение. Те са пресилени преднамерено, тъй като ловецът знае, че ще се появят в обществените медии, и са част от едно изцяло изображение, което включва както ловеца, по този начин и плячката му – проява на власт, превъзходство и надзор. Точно както допуска теорията за скъпите сигнали, животното е просто атрибут в един обред, в който се алармира за високия статус и качества на ловеца, запечатан в фотография, която е памет на самия лов.

 Reindeer carry Kasper

Така логиката на психиката може да стартира да хвърля малко повече светлина върху това какво стимулира хората да ловуват. И тя допуска, че става въпрос най-вече за егоизъм, макиавелизъм и (неклинична) психопатия – по този начин наречената „ тъмна триада “ от характерности на личността.

В изследване на връзката сред характерностите на тъмната триада и отношението към животните, откривателите откриват, че жестокостта е знак за нападателно антисоциално държание и че че по-слабата угриженост към животните е обвързвана с по-високи равнища на всичките три от чертите и че по-високите равнища на психопатия са свързани с несъмнено държание, да вземем за пример, „ умишленото ликвидиране на бездомно или диво животно без основателна причина “ и „ умишленото пострадване или изтезаване на животно за причиняване болежка. “

В проучването не вземат участие умишлено самите ловци и дали констатациите в него се отнасят за тях или не зависи от това по какъв начин гледате на трофейния лов. Ако приемете, че изисква по-слаба благосклонност към животните и е изявен акт на свирепост към тях, тогава резултатите може и да са истинни. Изглежда евентуално неналичието на емпатия и известна степен на безчувствие да улесняват лова, а фотосите да разрешават поддържането на нарцистичния подтик на тези хора.

Психологията може да съдържа ключа към разбирането на лова и за какво той процъфтява в актуалната нарцистична ера. Разбирането на мотивацията на ловците е значимо, не на последно място тъй като може да докара до възстановяване на законодателството по въпроса и практиките при ръководството на дивата природа, и може да ни каже в последна сметка какво да се направи, тъй че всички да са удовлетворени.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР