Имам ценностни противоречия с правителството. Това обявява президентът Румен Радев

...
Имам ценностни противоречия с правителството. Това обявява президентът Румен Радев
Коментари Харесай

Румен Радев: Имам ценностни противоречия с правителството

”Имам ценностни несъгласия с държавното управление. ” Това афишира президентът Румен Радев пред уеб страницата Euroactiv. Според него демокрацията е в остъпление, само че оставката на ръководителя на Народното събрание Димитър Главчев е посочила, че има някакъв предел на самосъхрание на парламентаризма. Кризата отмина, само че паниката ми остава, споделя още президентът.

" Може да съм военачалник, само че не одобрявам войнствената изразителност ", изяснява своята позиция за връзките с Русия президентът.

Той разяснява и оставката оставката на ръководителя на Народното събрание Главчев: " Неотдавна заявих, че демокрацията е в оттегляне. Изгонването от трибуната на водача на опозицията, за това, че подлага на критика премиера и държавното управление, е въплъщение на тази теза. Оставката на ръководителя на Народното събрание въпреки всичко сподели, че има някакъв предел на самозапазване на парламентаризма и той сработи. Този ход върна опозицията в пленарната зала и се надявам да възвърне разговора и естествената работа на Народното събрание.

Оставката пристигна след демонстративната интервенция на премиера Бойко Борисов. А би следвало българският парламент, като най-висшият политически орган в една парламентарна република, да е самостоятелен, да контролира самичък вътрешните си спорове и да управлява държавното управление, а не противоположното. Тъй че рецесията отмина, само че паниката ми остава ", разяснява Радев събитията от петък.

Президентът изрази воята позиция за дейностите на третия кабинет на Бойко Борисов: " Аз съм за открити позиции в политиката и не одобрявам над масата да си стискаме ръцете, а под масата да се прави друго. Подобни сюжети не водят до градивни връзки ", твърди президентът по тематиката за обтегнатите му връзки с държавното управление и ръководещото болшинство.

Той прибавя, че има " ценностни несъгласия с държавното управление, които основават от време на време напрежение ".

" За мен и за голямата част от българския народ, битката с корупцията е приоритет. И бих желал да видя действителни, всеобхватни и ефикасни ограничения от страна на ръководещото болшинство ", споделя Радев.

Радев назовава " инсценирани офанзиви " обвиняванията, че той лобира за пазаруването на шведските самолети " Грипен ", тъй като бил взел солидна сума за това. Той обвързва тези изказвания с неговото предпочитание за битка с корупцията.

" Тези инсценирани офанзиви започнаха, когато заявих, че в България няма политическа воля за битка с корупцията по високите етажи на властта и трябват ефикасни ограничения, които да дисциплинират политическата класа ".

" Мнозинството даже сътвори специфична парламентарна комисия, целяща да ме набеди и да ревизира мнението на военните специалисти за избора на нов аероплан. Работата на комисията завърши безславно – с некомпетентни и неаргументирани мнения, само че с арогантни и безпочвени внушения. Разбира се, никой не посмя да излезе с съответни обвинявания, тъй като знаят, че ще бъдат оборени в съда ", прибавя Радев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР