Имахме съвместно заседание на Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната

...
Имахме съвместно заседание на Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната
Коментари Харесай

Нинова: Партиите не могат да налагат на президента на кого да връчи третия мандат

Имахме взаимно съвещание на Изпълнителното бюро и управлението на парламентарната група и имаме да споделяме две неща. Както знаете президентът ще връчи в петък третия мандат по своя преценка. Това сподели по време на брифинг водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Тези дни госпожа Мая Манолова направи предложение до петък да се съберем трите протестни партии и Българска социалистическа партия и да проведем съвещания по няколко въпроси. Първият е да вземем решение между тях на коя партия президентът да връчи третия мандат. Втрият да изработим цели на бъдещо ръководство. И третият да се консултираме по състава на Министерски съвет. Ние разбираме, че обстановката е напрегната и прочувствена, тя изисква отговорност и разсъдък, съобщи тя.

Позицията ни постоянно е била да се съблюдават конституцията и законите на страната. Да има праволинейност, бистрота и непоклатимост в позициите ни. Ние няма по какъв начин да погазим конституцията и да сложим президента в неловката обстановка, партиите да му постановат на кого да връчи третия мандат. Партиите не могат да вземат такова решение, това е в пълномощията на президента Радев. Ние предлагаме всички да запазим успокоение и самообладание и да изчакаме решението на президента, съобщи Корнелия Нинова.

Ние за 5-годишен мандат като партия не сме си разрешили да му даваме решения, няма да го създадем и в този момент. Ако по негова преценка мандатът бъде връчен на нас, ще стартираме диалози с другите партии. Като първата ни задача е в 7 дневен период е да излъчим министър председател, след това да подготвим целите на такова ръководство и да беседваме по персоналния състав, сподели тя.

Докато чакаме третия мандат има въпроси, които не могат да чакат. Четирите партии да излъчим икономисти, финансисти и експерти по обществена политика. И до петък да реализираме единодушие по какъв начин актуализираме бюджета, уточни Нинова.

Според Нинова, в случай че няма актуализация, това най-много ще засегне медиците на първа линия, които са изтощени от битката против COVID-19, ще има потребност от медикаменти - да вземем за пример Ремдесивир, преизчисляването на пенсиите, инфлацията изяжда каквото и да е нарастване на приходите. С някои от предложенията на служебния кабинет не сме съгласни, уточни тя във връзка с плана за актуализация, изработен от служебното държавно управление.

Нинова разяснява и мигрантската рецесия. " Ние бяхме основатели за приемане на едно решение да не се подписват квоти за банкет на бежанци. Оставаме на същата позиция от 44-то Народно заседание ".
https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/346842277130498
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР