Не е възможно 25-процентно увеличение на заплатите в здравния сектор,

...
Не е възможно 25-процентно увеличение на заплатите в здравния сектор,
Коментари Харесай

Галя Кондева: Не е възможно 25-процентно увеличение на заплатите в здравния сектор, каквото е желанието на синдикатите

Не е допустимо 25-процентно нарастване на заплатите в здравния бранш, каквото е желанието на синдикатите. Това сподели служебният министър на опазването на здравето доктор Галя Кондева в „ Защо, господин министър? " по бТВ.

По данни на министерството към 50-60% от приходите на лечебните заведения отиват за хонорари. Само 28% от 181 лечебни заведения са достигнали приходите за целия личен състав - и медицински, и немедицински, изясни здравният министър.

Тя е безапелационна, че по отношение на нея не е упражняван никакъв лобистки напън по отношение на плана за частната детска болница „ Мама и аз ".

„ Постъпвайки в Министерството на здравеопазването, една от първите преписки, които ми бяха предоставени, беше тъкмо тази, която е входирана на 6 март към министъра на опазването на здравето с всички нужни съгласувателни мнения по развой, почнал 2022 година Законовият период, с цел да се вземе решение от страна на Министерския съвет беше два месеца. Имахме две варианти - да откажем, след което следва правосъдна процедура, на която сме били подложени към този момент няколко пъти от същия вложител. Другата беше да предложим на Министерски съвет да утвърди плана ", сподели доктор Кондева.

По думите й решението да бъде оттеглено основаването на лечебното заведение е вярно. Обществената реакция по думите й е била извънредно мощна и е повлияла върху решението й, призна тя. „ Лично за мен това беше вярната стъпка - аз да отдръпва своето искане. Самата аз не чаках толкоз мощна социална реакция, само че го свързвам с разочарованието, че нямаме национална детска болница, от неналичието на доверие и от доста насъбран негативизъм. Не се тормозя от инспекцията. Проверяващите ще имат опцията да проследят целия развой - от заявяването на желанието на вложителя до последния миг на внасянето. Мисля, че съм в положение да издържам на другите ползи. Винаги съм търсила баланс и разговор ", разяснява здравният министър.

Към 31 декември 2022 година имаме 1996 педиатъра в цялата страна. В София има 13 лечебни заведения, в които се реализира профилирана педиатрична помощ. „ Не знам дали имаме задоволително лекари, само че мисля, че ще се оправим с този въпрос. Има съглашение, подписано с Европейската капиталова банка, която ще ни съветва безплатно във връзка с кадрова обезпеченост, конструкция, апаратурни съоръжение. Избран е белгийски консорциум, който ще извърши тези задължения ", уточни доктор Кондева.

Проблемът с дефицита на медицински сестри се задълбочава от ден на ден. Тенденцията е от години и повода е, че специалността е непривлекателна за младите, съобщи здравният министър. „ Април започва един план за поощряване на специализациите в опазването на здравето и в области, в които има недостиг. Обсъждаме с министъра на образованието да работим в посока програмата за образованието на медицинските сестри да се усъвършенства, тъй че да стане допустимо по-кратко осъществяването й ", съобщи министърът на опазването на здравето.

„ Има сериозен проблем и с медицинските сестри в Националната детска кардиологична болница. Родителите на пациентите са осведомени, поддържат непрекъсната връзка с тях и се поставя непрекъснато неотложна здравна помощ. Само през април са признати 48 деца, направени са 7 интервенции и 14 интервенции по неотложност ", уточни доктор Галя Кондева.

По думите й тя е получила увещание от болничното заведение, че се търси решение и здравето на никое дете няма да бъде сложено в риск.

Здравният министър разяснява уволнението на шефа на капиталовата компания за националната детска болница.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР