Има трайна тенденция за увеличаване на размера на земеделските стопанства

...
Има трайна тенденция за увеличаване на размера на земеделските стопанства
Коментари Харесай

Tрайна тенденция за увеличаване на размера на земеделските стопанства в България

Има трайна наклонност за увеличение на размера на земеделските стопанства в България, излиза наяве от признатия от Правителството отчет за привършване на преброяването на земеделските стопанства в Република България през 2020 година В документа са показани съществени резултати, заключения и следени трендове за получените съществени данни от преброяването на земеделските стопанства през 2020 година спрямо 2010 година

В него се показва, че е налице трайна наклонност за увеличение на размера на земеделските стопанства в България и на междинния брой отглеждани животни в тях. Средно употребяваната земеделска повърхност в едно стопанство е увеличена над три пъти, а над 3.5 пъти е повишен междинният размер на животинските единици.

Окончателните данни демонстрират, че общият брой на земеделските стопанства през 2020 година е 132 742, като 70% от тях дават отговор на посочените критерии за европейски физически предел в приложение II на Регламент (ЕС) 2018/1091. Данните от преброяването през 2020 година удостоверяват наклонността за понижаване броя на земеделските стопанства (е 64% по-малко по отношение на 2010 г.) и увеличение на техния размер.

През 2020 година употребяваната земеделска повърхност (вкл. общата земя, групово употребена за паша на животните) е в размер на 4 564 152 ха и се усилва с 2% по отношение на 2010 година, а обработваемата земя (3 318 397 ха) - с 6%. Тези трендове водят до нарастване на междинната повърхност, употребена от едно земеделско стопанство, над три пъти - от 10.13 ха през 2010 година на 35.9 ха през 2020 година, което свидетелства за усилване на процесите на окрупняване на стопанствата.

Селскостопанското броене е главен източник на информация за положението и трендовете в развиването на земеделието. Основната цел е да бъде обезпечена интегрирана статистика за структурата на земеделските стопанства през 2020 година в България, както и за индустриалните способи, за ограниченията за развиване на селските региони и за агроекологичните индикатори, нужна за вземането на решения при провеждането на Общата селскостопанска политика.

Данните от преброяването на земеделските стопанства се употребяват като база за правене на извадки при осъществяване на годишните продуктови анкети, за разбори и планове при създаване, осъществяване на мониторинг и отчитане на Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони в България за интервала 2023-2027 година, за установяване на полето на наблюдаване за системата за земеделска счетоводна информация, както и за актуализиране на статистическия указател на земеделските стопанства.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР