Има редица фрапиращи нередности при обявените за продажба чрез търгове

...
Има редица фрапиращи нередности при обявените за продажба чрез търгове
Коментари Харесай

Бивши служители на КТБ разкриха нередности при обявените за продажба чрез търгове вземания

Има редица фрапиращи нередности при оповестените за продажба посредством търгове вземания на банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка (КТБ) . Това настояват в писмо до медиите някогашният изпълнителен шеф на КТБ АД Георги Христов и някогашният шеф на отдел " Кредитиране " в трезора Георги Зяпков. Те са алармирали институциите за редица нередности при вземанията.

Обявата за коледните търгове е оповестена от Кристи Маринова (бел. ред. - за която при започване на годината излезе информация, че правосъдното министерство не я е позволило на изпит за синдик) и Ангел Донов – синдици на КТБ, а самите търгове са с скрито наддаване, в два дни - 14-ти и 15-ти декември. Синдиците на банкрутиралата КТБ пуснаха над 40 търга, на които се предлага имуществото на банката. До момента няма информация за протичането им и за постигнатите " цели ", само че анализът на първичните числа е фрапиращ , считат досегашните чиновници на банкрутиралата КТБ. Чрез тези търгове се продължава безнаказаното и безотговорно плячкосване на масата на несъстоятелността на КТБ след затварянето ѝ през юни 2014 година, сигурни са някогашните мениджъри в КТБ.

Възражения

В сигналът си до министъра на финансите Владислав Горанов, до всеки един от членовете на Управителните препоръки на Фонда за гарантиране на влоговете и Българска народна банка, до Асоциацията на банките в България и до самите синдици на КТБ, някогашните админи на КТБ пишат:

" На 04.12.17 година синдиците на КТБ АД за пръв път обществено оповестиха търгове за продажба на кредитни експозиции. Запознавайки се детайлно с изискванията на търговете, с изложената информация по отношение на предлаганите на търга на 15.12.2017 година вземания, както и с притежаваната от нас информация по отношение на кредитните връзки – същността и обезпечеността им, бихме желали да ви осведомяваме за редица неподходящи условия, които ще доведат до непосредствено ощетяване масата на несъстоятелността, ако бъдат осъществени тези продажби на посочените вземания на банката по този метод, който е очакван в оповестените търгове. Става ясно, че инцидентно или не синдиците не показват в нито един от случаите какъв е размерът на отговорностите на кредитополучателите към датата на издание на обявата. Липсва главната информация по отношение на продаваното взимане, т.е. какво в действителност възможният покупател ще купува на търг.

Освен това срокът за запознаване с документите е прекомерно къс – 4 работни дни . Този период е прекомерно непълен, като се има поради, че се продават кредитни експозиции за десетки милиони лева

Липсва каквато и да е информация за активите, които всеки един от кредитополучателите има . Както е добре известно, според член 133 от Закона за отговорностите и договорите, цялото имущество на длъжника служи за поръчителство на отговорностите му пред неговите кредитори. Този, който вероятно купи едно от посочените продавани вземания на банката, главно ще го интересува какви активи има неговият дебитор “.

Почти 788 млн. се продават с начална тръжна цена под 7% от цената им , споделят Христов и Зяпков. Още детайлности четете ТУК.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР