Има опасност цената на тока за бита да скочи драстично

...
Има опасност цената на тока за бита да скочи драстично
Коментари Харесай

КЕВР разкритикува бързата либерализация на пазара на електроенергия за домакинствата

Има заплаха цената на тока за бита да скочи фрапантно още от 1 януари 2024 година, без да се съблюдава временен интервал и задържане на ценовите равнища на контролирания пазар до 2026 година
Това предизвести Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) във връзка предлаганите от енергийното министерство промени в Закона за енергетиката. Те плануват поетапно либерализиране на пазара на електрическа енергия за семействата в идващите две-три години.
КЕВР показва противоречие с оферти пазарен модел. Според този модел от 1 януари 2024 година НЕК към този момент няма да  бъде публичен снабдител на ток, а КЕВР няма да дефинира на производителите на ток месечна разполагаемост, която да се предлага на контролирания пазар. В първия стадий на либерализацията - от 1 януари 2024 година до 1 януари 2026 година, се планува ЕРП-тата да купуват тока за бита от борсата и да го продават на контролирани от КЕВР цени, като разликата в по-високата цена на закупуване и цената на пласиране за семействата се покрива с обезщетения от  Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “. След 1 януари 2026 година всички битови консуматори излизат на свободния пазар, по този начин както са компаниите, като в това време ще се одобряват правила за подкрепяне на енергийно бедните семейства.
От КЕВР са обезпокоени, че сходна смяна с премахването на публичния снабдител НЕК и замяната му с частни търговци се прави толкоз бързо - безусловно за няколко месеца. Затова регулаторът предлага временен интервал на отдръпване на публичния снабдител да е най-малко 2-3 години.
Една от огромните неясноти е от кое място ще се обезпечи финансирането на разликата в цените на контролирания (за домакинствата) и свободния (за небитовите потребители) пазар на електрическа сила на дребно. Според КЕВР, с цел да няма разтърсвания на пазара на ток за бита, са нужни спомагателни към 1,4 милиарда лева на година във ФСЕС за обезщетения. От регулатора предизвестяват, че тази сума може да набъбне поради несигурната геополитическа конюнктура, огромното търсене на сила в международен мащаб, дейностите на главните централни банки и други
Комисията се опълчва и на желанията контролираният пазар на едро да се отстрани по средата на отоплителния сезон - 1 януари 2024 година, което може ще сътвори " непреодолими компликации за крайните доставчици с ток да обезпечат нужните им количества ток за битовите клиенти ".
" Нереалистично е до началото на 2024 година новите снабдители на ток за бита да съумеят да сключат съглашения за закупуване на електрическа сила от нискоемисионни източници за 60% от нужните им количества електрическа сила - сегмент на борсовия пазар, който още не е основан ", споделят още от КЕВР.
КЕВР е обезпокоен, че към този момент няма да управлява разноските на доставчиците на ток за бита. Това създавало предпоставки за непазарно държание и търговски практики, чиято цел е гонене на несъразмерни облаги. Така цените на тока за битовите консуматори може да скочат голословно високо, а с това и разноските на ФСЕС за обезщетения.  
Източник: СЕГА
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР