Има опасност от затваряне на училища заради скъпия ток. За

...
Има опасност от затваряне на училища заради скъпия ток. За
Коментари Харесай

Някои частни училища може да затворят заради скъпия ток

Има заплаха от затваряне на учебни заведения поради скъпия ток. За това сигнализират от Съюза на работодателите в системата на националната култура, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Опасностите от затваряне на образователни заведения незабавно след лятото, заради неплатени сметки за ток и горива стават все по-реални. Завишените цени на питателните артикули за децата в градините ще доведат на първо време до понижаване на качеството на предлаганата храна, а по-късно и до затваряне на градините, заради липса на средства за храна “, написа в обществената мрежа Диян Стаматов, ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура.

От Съюза на работодателите в системата на националната култура /СРСНПБ/ упорстват за незабавна целева актуализация на парите за ток, гориво и прехрана на просветителните институции - нарастване с най-малко 40% на парите за прехрана.

От Съюза оферират дотацията да бъде целева за всяка институция съгласно броя на учениците и на класовете, само че и съгласно броя на постройките употребени от учебните заведения или детските градини.

„ Необходимите средства за прехрана на детските градини - с изключение на за консумативи, трябват пари за нарасналите цени на продуктите за храна. Предлагаме да бъдат заложени още 30% към настоящия стандарт от 650 лева /дете “, показват от там.

Прилагане на друг формат за заплащате на цените на тока от настоящия е също измежду настояванията на организацията.

Директорите и заместник-директорите от СРСНПБ оферират на вниманието на МОН и на синдикатите незабавно разискване на актуалните оферти и внасяне на настоятелно искане за актуализация на бюджетите на просветителните институции от месец юни 2022г.

Настоящите оферти ще бъдат импортирани на съвещанието на Отрасловия съвет към МОН на 3 май. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР