Има няколко съвсем прости трика, с които да намалим сметките

...
Има няколко съвсем прости трика, с които да намалим сметките
Коментари Харесай

Енергиен експерт посочи няколко прости трика, с които да може да намалим сметките си за ток

Има няколко напълно елементарни трика, с които да понижим сметките си за ток през студените месеци. В това е уверен енергийният специалист от Велико Търново инженер Петко Ганчев, който над 30 години се занимава с изобретения, свързани с пестенето на електричество и различни източници на сила. Според него би трябвало да бъдем осведомени, поредни и виновни към домовете си, с цел да спестим без да стоим на студено през зимата. На първо място специалистът слага осветлението. „ Задължително използвайте LED осветяване, което е малко по-скъпо, само че се избива като пари “, поучава той. Ако употребявате климатик за отопление, експертът предлага да бъде оставен да поддържа 16 градуса.

Петко Ганчев обръща внимание и към хладилника. Оказва се, че честото му отваряне дава отражение на сметките за ток. Мислете бързо пред хладилника, безапелационен е той пред Дарик. „ Когато стои отворен всичкият мраз се изсипва долу и компресорът стартира да работи и ви набутва с ток. Това упражнение може да докара до много повишаване, най-малко най-малко 50 кW “, изясни специалистът и акцентира – мислете за електроуредите още до момента в който ги купувате. Той показва, че и автоматизираната пералня харчи повече през зимата.

„ Ако има дребни деца, се пере всеки ден. Това дружно с бойлера безусловно може да ви вдигне разхода от 20 до 100 лв. “, уточни той. Причината е обяснима – през топлите месеци водата, която влиза в пералнята е по-топла, а през зимата – студена. Следователно машината употребява повече ток, с цел да нагрее водата до мечтаната температура. Стотинки от сметката за ток може да спестите като изключвате зарядните устройства, които не употребявате. Това важи и за всички уреди, които не употребявате сега. Петко Ганчев акцентира, че е от изключителна значимост да следим часовника на електромерите си.

В края на седмицата прекосяваме на зимно часово време. Така нощната сила ще бъде от 22 ч. До 6 ч. Сутринта. „ Хората най-малко 2-3 пъти в месеца би трябвало да ревизират дали часовникът на електромера им демонстрира действителния час, с цел да са сигурни, че регистрира съответно дневната и нощната сила. Ако има отклоняване повече от 10-15 минути, то да звъннат в съответното електроразпределително сдружение, да оповестят казуса дружно с абонатния си номер. Служителите са длъжни да реагират – да пренастроят часовника на електромера или да го сменят “, изясни специалистът. Той изостря вниманието на потребителите и по различен въпрос – тази пролет бе нараснала цената на газа, което допуска, че клиентите на Топлофикация в другите градове би трябвало да чакат по-високи сметки за парно.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР